Reklama

Kawa: Pijmy... na zdrowie

Kofeina zawarta w kawie rozszerza naczynia krwionośne, przyspiesza przemianę materii, pobudza, oddala sen.

Według badań fińskich naukowców, także zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej wątroby. Naukowcy przebadali ponad 50 tysięcy miłośników małej czarnej. Ich badania trwały ok. 20 lat.

W tak licznej grupie badanych i podczas długiego okresu badawczego tylko niewiele ponad 100 osób zapadło na nowotwór wątroby.

Wyciągnięto następujący wniosek: spożywanie kawy, nawet w dużych ilościach (4-6 filiżanek dziennie), znacznie zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej tego organu.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy