Kiszona jest najlepsza
Niedługo temperatury spadną, a wraz z nimi nasza odporność. Warto zatem uzupełniać niedobór witaminy C. Do tego celu świetnie nadaje się kiszona kapusta.
Kapustę kiszoną, a raczej jej sok, można podawać dzieciom już po 8. miesiącu życia. Oczywiście nie powinno być go za dużo, do łyżeczki dziennie. Koniecznie trzeba sprawdzić czy maleństwo nie zareaguje zaczerwienieniem wokół ust. Wtedy należy zaprzestać podawania soku.
Rozdrobnioną kiszoną kapustę można podawać już od 10. miesiąca życia dziecka.
Kiszona kapusta, to składnica witaminy C oraz A i E. Znajdziemy w niej też potas, wapń, fosfor, magnez i dużo błonnika. Kiszona kapusta sprawdzi się przy zaparciach. Jest świetnym regulatorem procesów trawiennych.
Kiszona kapusta zawiera też dużo siarki. Jest zatem doskonałym środkiem poprawiającym wygląd skory, włosów i paznokci.