Klasztorne kuracje na wrzody żołądka i dwunastnicy
Opracowane wiele lat temu i dziś mogą skutecznie powstrzymać wiosenny atak choroby.
W zaciszu klasztornych murów już dawno odkryto, że niektóre zioła mają zbawienny wpływ na narządy przewodu pokarmowego. Chronią i koją ich śluzówkę, a także pomagają zabliźnić się powstałym w niej ubytkom (tzw. wrzodom). Te wspaniałe rośliny mogą być dziś ratunkiem dla osób, które nie leczą choroby wrzodowej farmakologicznie (bo np. nie wykonały wymaganego przed zastosowaniem leków badania gastroskopowego). Każdy, kto chciałby się nimi wspomóc, powinien jednak pamiętać, że trzeba je stosować w odpowiednim zestawie i we właściwej ilości, a także co najmniej tak długo, ile zajmuje zużycie przygotowanej mieszanki. Wtedy leczenie będzie skuteczne. Oto receptury autorstwa słynnych zakonnych lekarzy: o. Grzegorza Sroki, bonifratrów i o. Andrzeja Czesława Klimuszko. Mało kto znał się tak dobrze na ziołach i ich wpływie na układ pokarmowy, jak oni!
Dodatkowe rady zakonnych lekarzy Jeśli chcesz samodzielnie nazbierać potrzebne zioła, pamiętaj, by:
- sięgać tylko po te rośliny, które są ci dobrze znane
- zrobić to w ładny, słoneczny dzień, w południe - wtedy zioła posiadają najwięcej substancji leczniczych
- wybierać rośliny zdrowe, suche, rosnące z dala od jezdni
- zawczasu przygotować odpowiednie miejsce do suszenia - zacienione, przewiewne (np. na strychu), wyłożone czystym papierem.
Potrzebne składniki:
- 100 g kwiatów lipy
- 100 g korzeni prawoślazu
- 50 g ziela dziurawca
- 50 g ziela krwawnika
- 50 g korzeni lukrecji
- 50 g kłączy perzu
- 50 g ziela szanty
- 20 g ziela tysięcznika
Sposób przygotowania: zmieszaj dokładnie zioła, łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 30 min; przecedź.
Przebieg kuracji: pij 2 razy dziennie ciepłą miksturę między posiłkami.
Dodatkowe zalecenia: w okresie zaostrzenia dolegliwości co godzinę jedz powoli kawałek sucharka - jego papka wchłonie sok żołądkowy i nie będzie on drażnił śluzówki; przez 5-6 dni pij na czczo ciepły kleik z siemienia lnianego - łyżeczkę nasion zagotuj poprzedniego wieczora w 1/2 szklanki wody i odstaw na noc.
Potrzebne składniki:
- 100 g ziela byliny bożego drzewka
- 100 g ziela drapacza
- 100 g kwiatu lipy
- 100 g kwiatu rumianku
- 50 g liści babki lancetowatej
- 50 g ziela dziurawca
- 50 g ziela krwawnika
- 50 g korzeni prawoślazu
- 20 g kwiatu nagietka
Sposób przygotowania: zmieszaj zioła, wsyp łyżeczkę na szklankę wrzątku, zaparzaj pod przykryciem 30 min; przecedź.
Przebieg kuracji: pij 2 razy dziennie między posiłkami.
Dodatkowe zalecenia: jeśli palisz papierosy, koniecznie porzuć ten nałóg (przyczynia się do rozwoju choroby wrzodowej zarówno żołądka, jak i dwunastnicy, a może nawet doprowadzić do raka w ich obrębie).
Potrzebne składniki:
- 50 g liści babki lancetowatej
- 50 g borówki czarnej
- 50 g ziela dziurawca
- 50 g owocni fasoli
- 50 g ziela krwawnika
- 50 g korzenia lukrecji
- 50 g liści podbiału
- 50 g liści poziomki
Sposób przygotowania: łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, przykryj na 30 min; przecedź.
Przebieg kuracji: pij 2 razy dziennie mocno ciepły napój tuż przed jedzeniem.
Dodatkowe zalecenia: jedz często białą gotowaną kapustę z kminkiem; wieczorem sięgaj po kaszę gryczaną z kefirem lub kwaśnym mlekiem.
Potrzebne składniki:
- 50 g ziela krwawnika
- 50 g kwiatostanu lipy
- 50 g ziela majeranku
- 50 g liści melisy
- 50 g ziela pięciornika gęsiego
- 50 g porostu islandzkiego
- 50 g ziela szanty zwyczajnej
- 20 g kłącza perzu
- 10 g korzenia prawoślazu
Sposób przygotowania: zmieszaj zioła, łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem 3 godziny.
Przebieg kuracji: pij 3 razy dziennie 1/2 szklanki na 30 min przed jedzeniem.
Potrzebne składniki:
- 50 g nasion lnu
- 50 g kwiatostanu lipy
- 50 g kwiatów nagietka
- 50 g koszyczków rumianku
- 50 g liści szałwii
- 10 g korzeni arcydzięgla
- 10 g korzenia lukrecji
- 10 g kłączy tataraku
Sposób przygotowania: łyżkę mieszanki zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia, gotuj 4-5 min, zestaw z ognia i odstaw pod przykryciem na 4-5 min; przecedź.
Przebieg kuracji: pij 1/2 szklanki rano i w południe 30 min przed jedzeniem, a wieczorem po jedzeniu.
Dodatkowe zalecenia: przygotowując codzienne posiłki, zrezygnuj z ostrych przypraw i dodatków typu kostki bulionowe, ocet - przyczyniają się do zwiększonego wydzielania kwasów w żołądku.
Potrzebne składniki:
- 50 g ziela glistnika
- 50 g nasion lnu
- 50 g liści melisy
- 50 g liści mięty pieprzowej
- 20 g korzeni kozłka lekarskiego
Sposób przygotowania: łyżkę ziół zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia, następnie zaparzaj pod przykryciem 10 min; przecedź.
Przebieg kuracji: pij 5-6 razy dziennie po 2 łyżki stołowe.
Potrzebne składniki:
- 50 g nasion lnu
- 50 g korzenia lukrecji
- 50 g porostu islandzkiego
- 20 g korzenia prawoślazu
Sposób przygotowania: 2 łyżki mieszanki zalej 2 szklankami przegotowanej wody i odstaw na kilka godzin; doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5 min.
Przebieg kuracji: otrzymany napój pij w 5-6 porcjach w ciągu dnia.
Potrzebne składniki:
- 50 g owoców głogu
- 50 g owoców jarzębiny
- 50 g ziela krwawnika
- 50 g kwiatów nagietka
- 50 g liści orzecha włoskiego
- 50 g owoców róży
- 50 g ziela skrzypu
- 30 g kłączy perzu
- 20 g kłączy tataraku
Sposób przygotowania: 2 łyżki mieszanki zalej 2 szklankami przegotowanej wody; po 30 min zagotuj, przykryj i trzymaj na wolnym ogniu 10 min, nie dopuszczając do wrzenia; przecedź.
Przebieg kuracji: napój pij w 5-6 porcjach w ciągu dnia.
Potrzebne składniki:
- 50 g porostu islandzkiego
- 50 g ziela krwawnika
- 50 g kwiatostanu lipy
- 50 g ziela majeranku
- 50 g liści melisy
- 50 g kłączy perzu
- 50 g korzeni prawoślazu
- 50 ziela srebrnika
- 50 g ziela szanty
Sposób przygotowania: zmieszaj dokładnie wszystkie zioła; następnie kopiastą łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzącej wody i przykryj na 3 godziny; przecedź, lekko podgrzej.
Przebieg kuracji: pij 3 razy dziennie szklankę 20 minut przed posiłkiem, starając się przy tym wolno połykać płyn (unikaj picia tzw. duszkiem).
Potrzebne składniki:
- 50 g korzeni arcydzięgla
- 50 g ziela drapacza
- 50 g ziela dziurawca
- 50 g korzeni kozłka
- 50 g korzeni lukrecji
- 50 g korzeni mniszka lekarskiego
- 50 g liści podbiału
- 50 g porostu islandzkiego
- 50 g korzeni prawoślazu
- 50 g ziela rumianku
- 50 g kwiatów ślazu
Sposób przygotowania: kopiastą łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i przykryj na 3 godziny; przecedź, lekko podgrzej.
Przebieg kuracji: pij 3 razy dziennie szklankę 20 minut przed posiłkiem, wolno połykając płyn.