Koktajl grejpfrutowo-imbirowy zwiększający odporność
Świeże grejpfruty i imbir to wspaniałe dodatki do naszej podnoszącej odporność organizmu diety. Połączone z sobą w pomysłowym koktajlu pomogą uchronić nas przed zarazkami oraz zregenerować nasze ciało.
Grejpfruty to owoce cytrusowe o bardzo niskiej zawartości cukru, które dostarczają nam wiele korzyści zdrowotnych. Jedna filiżanka soku grejpfrutowego zawiera 96 kalorii, 400 mg potasu, 156 procent zalecanej dziennej dawki witaminy C i 21 procent zalecanej dziennej dawki witaminy A. Duża ilość witaminy C jest bardzo pomocna w zapobieganiu przeziębieniom. Jest to szczególnie istotne w trudnym dla organizmu okresie zimowym. Sok grejpfrutowy obniża również ciśnienie krwi, pomaga w utracie wagi, wspiera zdrowe serce, zapobiega nowotworom, poprawia trawienie, nawadnia organizm, oczyszcza skórę i zapobiega astmie.
Natomiast imbir wpływa na ogólny stan naszego zdrowia. Korzeń tej rośliny znacząco zmniejsza ryzyko otyłości i chorób serca, poprawia trawienie, hamuje nudności, zmniejsza ból i zwalcza stany zapalne. Jest on również naturalnym środkiem detoksykującym i doskonałym narzędziem do utrzymania zdrowia i prawidłowej pracy wątroby. Imbir jest powszechnie chwalony za swój pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Pomaga zwalczać różnego rodzaju choroby i schorzenia, które mogą zaatakować człowieka w sezonie zimowym.
Poniżej przygotowaliśmy dla was przepis na specjalny koktajl grejpfrutowo-imbirowy. Jest to pyszny i orzeźwiający napój, który przyniesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Zmieszany z odrobinką ginu może również znacząco polepszyć nasze samopoczucie. Udało mi się was przekonać? W takim razie do roboty!
Chociaż przepis wymienia liście bazylii, możesz również użyć liści świeżej mięty lub innego zioła.
Przepis na koktajl grejpfrutowo-imbirowy:
Składniki:
2 cienkie plasterki świeżego imbiru
6 liści bazylii
około 60 mililitrów ginu
około 240 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
2-3 liści bazylii do dekoracji
1-2 plasterki świeżego imbiru do dekoracji
Wskazówki:
Umieść imbir i liście bazylii w mikserze i zmiksuj je. Następnie dodaj odrobinę ginu i mocno wstrząśnij całą mieszanką. Przecedź płyn, usuwając kawałki imbiru i liści bazylii, a następnie wlej go do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Teraz możesz uzupełnić naczynie sokiem grejpfrutowym. Pozostałe liście bazylii i kawałki imbiru wykorzystaj w formie dekoracji.