Kolor warzyw i owoców ma znaczenie?
O tym, że są zdrowe wiedzą nawet dzieci. Okazuje się, że znaczenie ma także kolor warzyw i owoców. Jak przekonuje Marek Borowiński, kolory połączone są z ich funkcjami. Tak więc co kolor, to inna właściwość...
Wyniki badań dotyczących żywienia od wielu lat wskazują - jak zauważa w swojej książce "Doktor kolor, czyli barwy pieniędzy, szczęścia i seksu" Marek Borowiński - że ma ono ogromny wpływ na zdrowie człowieka i ogólną jakość życia - zwłaszcza, że kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych zaczyna się już od momentu przyjścia człowieka na świat.
Borowiński wskazuje, że właściwe odżywianie jest ważne w przypadku zarówno dzieci, jak i dorosłych.
- To ono należy do czynników gwarantujących zdrowie. Stosując się do ogólnych zasad zdrowego odżywiania, rzadko zastanawiamy się nad kolorem produktów spożywczych w połączniu z ich funkcjami. Jak się okazuje, ma to ogromne znaczenie. Znany i najbardziej rozpowszechniony jest poddział warzyw i owoców ze względu na ich barwę. Każdej przypisano różne wartości odżywcze - opisuje.
Warzywa i owoce zostały podzielone na pięć grup: niebieskie i fioletowe, zielone, czerwone, żółte i pomarańczowe oraz białe. Jakimi cechami i właściwościami charakteryzują się poszczególne grupy, składające się z warzyw i owoców o odpowiednich kolorach?
- Niebieskie i fioletowe m.in. bakłażan, jagody, winogrona, śliwki i aronia - zawierają dużo błonnika oraz witaminy C, wspomagają układy: moczowy, trawienny oraz oddechowy- wylicza specjalista od psychologii koloru.
Z kolei zielone, takie jak np. kapusta, sałata, ogórki, brokuły, winogrona, kiwi i agrest, cechują się dużą zawartością kwasu foliowego, wspomagają wzrok, wzmacniają układ krążenia oraz odporność.
Pomidory, papryka, truskawki, poziomki, maliny, wiśnie i czereśnie oraz arbuz kwalifikują się do grupy czerwonej.
- Zawierają dużo potasu i likopenu, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed zawałem - podaje Borowiński.
Warzywa i owoce żółte i pomarańczowe, do której należą m.in. marchewka, dynia, kukurydza, ananasy, morele, pomarańcze są bogatym źródłem witamin A i C, wspomagają odporność oraz chronią przed promieniami UV.
Ostatnia grupa, do której należą np. cebula, kalafior, czosnek, por i seler, a więc warzywa białe, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, są więc naturalnym antybiotykiem. Dlatego też ich spożywanie zaleca się w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko infekcji.
O tym, że warzywa i owoce są zdrowe - choć nie wszyscy jedzą ich odpowiednio dużo - wiedzą nawet dzieci.
- Ich kolory mają znaczenie nie tylko wizualne, lecz także zdrowotne - podsumowuje Borowiński i przypomina, że warzywa i owoce należy jeść nawet pięć razy dziennie.