Kompot z suszu i jego nieocenione właściwości
Jednym z typowych świątecznych przysmaków w naszej rodzimej tradycji jest kompot z suszu, czyli suszonych owoców. Zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że kompot z suszu ma świetny wpływ na nasze zdrowie. Podpowiadamy najważniejsze powody, dlaczego kompot z suszu warto pić nie tylko w święta.
Choć kompot z suszu nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w Boże Narodzenie, powinniśmy pić go nie tylko w święta. Co warto wiedzieć o tym świątecznym napoju? Jego recepturę prawdopodobnie zawdzięczamy Łemkom, którzy co lata zbierali i suszyli owoce, by cieszyć smakiem naparów na ich bazie przez jesień i zimę. Ludowe wierzenia podają, że produkty, z których przygotowujemy świąteczny kompot, mają magiczną moc: jabłka zapewniają nam zdrowie, pokój oraz miłość, z kolei gruszki - długowieczność. Śliwki odpędzają złe moce.
Przyjrzyjmy się bliżej składnikom odżywczym, jakie znajdziemy w kompocie z suszu. Kompot z suszonych owoców to bogate źródło witamin: A (świetnie wpływa na wzrok), tych z grupy B (biorą udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie), C (nazywana jest naturalnym przeciwutleniaczem), E (zapewnia nam młody wygląd), K (pozytywnie wpływa na krew i pracę wątroby). Ponadto, suszone owoce są dobrym źródłem potasu, żelaza i magnezu.
Bogaty skład odżywczy kompotu z suszu sprawia, że ma on dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pity regularnie może usprawnić jego funkcjonowanie, ponieważ zawiera większość składników odżywczych, których potrzebujemy dla zdrowia. Kompot z suszu łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, poprawia przemianę materii, a nawet może pomóc zrzucić zbędne kilogramy. To wszystko dzięki sporej ilości błonnika.
Ponadto, kompot z suszu świetnie wpływa układ sercowo-naczyniowy. Jego spożywanie zalecane jest osobom chorym na nadciśnienie i zmagającym się z problemami tarczycy. Regularne picie kompotu z suszu może pomóc również osobom, które mają podwyższony cholesterol. Ponadto, kompot z suszu poprawia kondycję naszych włosów i paznokci.
Składniki potrzebne do przygotowania kompotu
• 200 gramów pokrojonych suszonych śliwek;
• 200 gramów pokrojonych suszonych jabłek;
• 200 gramów pokrojonych suszonych gruszek;
• 200 gramów pokrojonych suszonych moreli;
• 50 gramów fig;
• 100 gramów rodzynek;
• dwie pomarańcze pokrojone w plastry;
• sześć łyżek brązowego cukru;
• około cztery litry wody;
• dwie laski cynamonu;
• kilka goździków;
• kilka gwiazdek anyżu;
• sok z połówki cytryny.
Sposób wykonania
1. Dokładnie myjemy wszystkie suszone owoce.
2. Następnie wkładamy je do garnka z wodą i zostawiamy do odmoczenia na 45 minut.
3. Po odmoczeniu gotujemy całość na wolnym ogniu.
4. Po około 15 minutach gotowania dodajemy cukier, sok z cytryny, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, pomarańcze, goździki i gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu.
5. Odstawiamy kompot na dwie godziny do „przegryzienia się”.
Wskazówki
• Warto pamiętać, by nie rozgotować owoców. Kompotu nie należy gotować dłużej niż 20 minut.
• Zamiast cukru warto użyć miodu. Zmniejszamy jednak ilość do czterech łyżek.
• Kompot podajemy w szklankach lub kubkach z dodatkiem plastra pomarańczy.