Reklama

Korzyści zdrowotne herbaty z owoców głogu

Głóg jest kolczastym krzewem z rodziny różowatych, rosnącym praktycznie na całym świecie. Jego owoce stosowane były do leczenia chorób serca już od pierwszego wieku naszej ery. Tradycyjnie herbata z jagód głogu stosowana była w przypadku niewydolności serca, bólów w klatce piersiowej, nieregularnego bicia serca, wysokiego ciśnienia krwi i stwardnienia tętnic. Owoce głogu - oraz jego liście i kwiaty - są bogatym źródłem przeciwutleniaczy ochraniających nasze serce, takich jak oligomeryczne proantocyjanidyny i kwercetyna. Oto kilka przykładów leczniczych właściwości owoców głogu:

Ból w klatce piersiowej i niewydolność serca

W dawnych czasach herbata z jagód głogu była używana do leczenia dusznicy bolesnej - bólów w klatce piersiowej związanych z niewydolnością serca i ograniczonym przepływem krwi do tego organu. Współczesne badania naukowe przeprowadzone na liściach i kwiatach głogu wykazały, że roślina ta może złagodzić objawy zastoinowej niewydolności serca (CHF), takie jak zmęczenie i duszność. Póki co nie istnieją oficjalne badania, potwierdzające lecznicze właściwości jagód głogu.

Wysokie ciśnienie krwi

Badania wykazały, że ekstrakt z głogu posiada właściwości hipotensyjne, pomocne dla osób z łagodnym nadciśnieniem tętniczym. Dokładnie zbadano wpływ niewielkich dziennych dawek ekstraktu z liści i kwiatów głogu - po raz kolejny pominięto jagody. Jednak herbata z jagód głodu jest pomocna w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, związanego głównie ze stresem.

Reklama

Problemy emocjonalne

Współczesna medycyna skupia się głównie na fizycznych dolegliwościach związanych z chorobami. Niektórzy praktycy potwierdzają jednak, że nasze stany emocjonalne mają bezpośredni wpływ na ogólne zdrowie organizmu. Herbata z jagód głogu może być stosowana do łagodzenia bolesnych stanów emocjonalnych, takich jak np. żal. Badacz sugeruje również, że spożywanie tego napoju pomoże nam wybaczyć sobie i innym oraz przyspieszy proces gojenia się emocjonalnych ran.

Kilka szybkich rad

Herbata z owoców głogu jest powszechnie uważana za środek bezpieczny. Lekarze ostrzegają jednak, że ​​głóg może nasilić działanie leków kardiologicznych, takich jak digoksyny. Nie powinien być też stosowany w połączeniu z ziołami zawierającymi glikozydy nasercowe - takimi jak naparstnica i konwalia. Jeśli posiadasz wadę serca, ważne jest, abyś przed rozpoczęciem spożywania produktów z głogu skontaktował się z lekarzem lub innym wykwalifikowanym pracownikiem opieki zdrowotnej. Herbatę z owoców głogu należy pić przynajmniej przez 3 miesiące. Dopiero wtedy w pełni uwidocznią się jej prozdrowotne właściwości.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: głóg
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy