Korzyści zdrowotne pestek dyni
Pestki dyni są łatwo dostępne przez cały rok, są bardzo trwałe i nie wymagają specjalnej troski podczas przechowywania. Pestki są doskonałą i zdrową przekąską, którą warto zawsze mieć pod ręką, czy jesteś w domu, biurze czy na wakacjach. Nasiona mają słodki, lekko orzechowy smak. Możesz dodać ich do smażonych warzyw i posypać nimi sałatki, zupy i koktajle. Oto najlepsze korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia nasion dyni.
Regularne spożywanie nasion dyni może pomóc obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub inaczej nazywanych "złym" cholesterolem) w organizmie i zwiększyć ilość lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL, czyli "dobrego" cholesterolu). To z kolei zapobiega zakrzepom krwi i miażdżycy.
Jedz od 2 do 4 łyżek suchych, prażonych nasion dyni dziennie, aby pomóc obniżyć poziom LDL. Upewnij się, nasiona nie zawierają dodatku soli.
Kontrolują poziom cukru we krwi
Według badań naukowych, dynia i jej nasiona mogą mieć pozytywny wpływ na cukrzycę. Badanie to sugeruje, że pestki dyni poprawiają regulację poziomu insuliny i zapobiegają powikłaniom cukrzycowym poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
Tryptofan, aminokwas występujący w nasionach dyni, pomaga złagodzić niepokój. Mózg wykorzystuje tryptofanu do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który sprawia, że czujesz się szczęśliwy i spokojny. Kiedy organizm ma niedobór tryptofanu, może to prowadzić do niepokoju, depresji i innych zaburzeń nastroju.
Ponadto, witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w nasionach dyni skutecznie wspomagają pracę układu nerwowego, zmniejszają lęk i uspokajają system nerwowy.
Łagodzą artretyzm
Nasiona dyni i ich olej wykazują działanie przeciwzapalne, a więc są bardzo przydatne w leczeniu zapalenia stawów, w szczególności reumatoidalnego zapalenia stawów. Ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości tłumiące mogą łagodzić również zwykły ból stawów. Olej z pestek dyni okazał się również skutecznym środkiem przeciwzapalnym w leczeniu artretyzmu, bez wykazywania żadnych skutków ubocznych.
Nasiona dyni wspomagają funkcje pęcherza moczowego i zwalczają objawy lekkich stanów zapalnych. Mogą one również pomóc w leczeniu powiększenia gruczołu krokowego. Związki zwane fitosterolami występujące w nasionach dyni mogą pomóc kurczyć powiększoną prostatę. Ponadto wysoka zawartość cynku wspiera zdrowie prostaty, pomaga zwiększyć przepływ moczu oraz zmniejsza częstotliwość nocnego oddawania moczu.
Chronią kości
Nasiona dyni są bogatym źródłem magnezu, który jest niezbędny dla poprawy zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Ponadto pestki dyni są bogate w fosfor i cynk, które są naturalnymi środkami działającymi przeciw osteoporozie. Minerały te również zmniejszają ryzyko złamań kości. Jedzenie ¼ szklanki nasion dyni dziennie może zmniejszyć objawy osteoporozy i osłabienia kości.
Pestki dyni zawierają magnez, który pomaga w wielu ważnych funkcjach serca, w tym w pompowaniu krwi i rozluźnianiu naczyń krwionośnych. Ponadto minerał ten pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi i odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu nagłego zatrzymania akcji serca, zawałów serca i udarów.
Wysoka zawartość miedzi w nasionach dyni pomaga zwiększyć liczbę czerwonych krwinek w organizmie i poprawia przepływ utlenionej krwi przez naczynia krwionośne. To z kolei poprawia działanie serca . Ponadto, zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze i błonnik zawarte w nasionach dyni są idealne dla zdrowia serca.
Wzmacniają układ immunologinczy
Bogate w cynk pestki dyni pomagają wzmocnić twój układ odpornościowy. Ponadto, niedobór cynku jest związany ze zwiększoną podatnością na przeziębienia, przewlekłe zmęczenie, osłabienie, trądzik i wiele innych problemów zdrowotnych.
Ponadto, ziarna dyni zawierają różnorodne przeciwutleniacze, które są niezbędne dla zdrowia ciała. Nasiona te zawierają również selen, który pomaga zapobiec działaniu wolnych rodników i wspierają szybki powrót do zdrowia.