Kozie mleko - nie bez przyczyny jest modne
Spośród wszystkich zwierząt hodowlanych koza rozpoznaje największą liczbę ziół; spożywa te rośliny, które inne zwierzęta często omijają. Ta bogatsza dieta przekłada się na zawartość koziego mleka i wyrabianych z niego serów.
Mleko kozie zawiera białko łatwiej przyswajalne i wartościowsze niż krowie. Jest w nim mniej laktozy, więc cierpiący na jej nietolerancję lepiej znoszą je niż krowie. Ma ono też lepsze proporcje aminokwasów, w tym sporą dawkę tzw. aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasze organizmy same nie produkują.
Znajdziemy w nim też sporo witamin. Między innymi witaminę D, A, biotynę, niacynę, kwas foliowy. A także minerały: potas, cynk, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Jest też bogate w kwasy omega-6.
Kozie sery są wskazane dla wszystkich, ale szczególnie ludzi młodych, których organizmy jeszcze się rozwijają, i osób starszych, które gorzej przyswajają niektóre składniki pokarmowe. Medycyna ludowa zalecała je przy takich schorzeniach, jak: astma, egzema, anemia, choroby żołądka, oskrzeli i płuc, schorzenia wątroby i jelit.