Reklama

Kozieradka obniża poziom cukru

To przyprawa polecana nie tylko dla cukrzyków, ale też dla osób z dużą nadwagą, a więc zagrożonych tą chorobą.

Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza zawartości substancji o nazwie galactomannan, która opóźnia wchłanianie glukozy z pokarmów, a także stymuluje wydzielanie insuliny. 

Zioło to zawiera także dużo saponin, które obniżają poziom cholesterolu, a to wpływa dobroczynnie na pracę wątroby, zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Takie dobroczynne działanie mają przede wszystkim nasiona kozieradki. 

Można ją stosować jako przyprawę do mięsa (głównie drobiu i wieprzowiny). Podkreśla również smak past warzywnych, pieczonych warzyw korzeniowych i ziemniaków. Najlepiej stosować świeżo zmielone ziarenka - mają mocny smak, więc wystarczy szczypta.

Reklama
100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy