Reklama

Królowa nowalijek

Pobudza trawienie już w pierwszym naturalnym odruchu, bo jak wiadomo jemy najpierw oczami, a rzodkiewka kusi wyglądem. Kanapki, sałatki i inne wariacje kulinarne z jej dodatkiem zyskują na atrakcyjności. Nie sposób jednak przemilczeć realnego, dobroczynnego wpływu tego warzywa na nasz organizm. Komu rzodkiewki będą szczególnie pomocne?

Ich właściwości zdrowotne doceniali już starożytni. Rzodkiewki od tysięcy lat są powszechnie stosowane dla usprawnienia intelektu, procesów trawiennych, w trosce o dobry wzrok i dla uzdrowienia całego organizmu. Współczesne obserwacje naukowe potwierdzają to intuicyjne wykorzystanie rzodkiewek. Dziś uprawiane są w wielu krajach jako roślina spożywcza i przyprawowa.

Dla poprawy metabolizmu

Dopiero w ostatnich dziesięcioleciach nauka rozpoznała zmiany występujące w procesach trawiennych po zjedzeniu rzodkiewki. W organizmie człowieka zachodzi wówczas zjawisko jonizacji ujemnej przyczyniające się między innymi do normalizacji procesów oddychania, ukrwienia, remineralizacji i aktywizacji metabolizmu.

Rzodkiewka pobudza trawienie i wzmaga łaknienie, wspiera pracę wątroby. Wykazuje też działanie żółciopędne i żółciotwórcze, stąd dobrze by była obecna w diecie mięsożerców. Sprawdzi się przy braku apetytu, niestrawności (związanej między innymi ze spożywaniem ciężkostrawnych posiłków), a także przy dolegliwościach wątrobowych.

Szeroki wachlarz działania 
Specjaliści z dziedziny fitoterapii zalecają osobom dotkniętym chorobami nowotworowymi spożywanie surowych korzeni rzodkiewek i gotowanych liści. Spośród dwunastu pierwiastków obecnych w rzodkiewce warto wyróżniać trzy: żelazo, miedź i mangan, które poprawiają ukrwienie tkanek i komórek.

Rzodkiewka ma właściwości antybiotyczne, działa bakteriostatycznie i grzybobójczo, drenuje nerki i wątrobę, stymuluje porost włosów, działa przeciwbólowo i wykrztuśnie. Zalecana jest nie tylko przy kaszlu, ale też przewlekłych dolegliwościach ze strony układu oddechowego. Dobrze, by osoby borykające się z astmą jak najczęściej korzystały z tych właściwości rzodkiewek. Medycyna naturalna zaleca wykorzystanie rzodkiewek przy kamieniach nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmie, schorzeniach reumatycznych i demineralizacji.

Jakie wybrać? 
Korzeń rzodkiewki w zależności od odmiany przyjmuje różne kolory. Najczęściej spotykamy intensywne odcienie czerwieni i fioletu, które kuszą nasze oczy już w połowie maja. Czy rzodkiewki zawsze są skarbnicą zdrowia? Niestety, niektóre, zwłaszcza najwcześniejsze odmiany, mogą zawierać znaczące ilości azotanów, które mają jednoznacznie negatywny wpływ na nasze zdrowie. Jak zatem wybierać?

Sięgajmy po te, których skórka jest jednolita, nie są przesadnie duże, a ich liście pozbawione są plam i żółtawych przebarwień. Ważne też, aby nie przechowywać ich w szczelnym opakowaniu, bo niedobór tlenu skutkuje przekształceniem azotanów w szkodliwe azotyny. Przed spożyciem zawsze porządnie umyjmy każdą rzodkiewkę z osobna.


Ewa Koza, mamsmak.com        

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rzodkiewka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy