Reklama

Krwawnik – kobiece zioło

Latem polskie łąki mienią się kolorami polnych kwiatów, które nierzadko mają właściwości lecznicze. Jedną z nich jest krwawnik, zioło, które cieszy oczy i jednocześnie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

Krwawnik pospolity jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych. Osiąga nawet do osiemdziesięciu centymetrów wysokości.

Kwitnie od czerwca do końca września drobnymi, białymi lub różowymi kwiatuszkami, które zebrane są na szczycie łodygi w płaski, baldachokształtny kwiatostan.

Surowcem zielarskim są kwiaty i ziele krwawnika, zbierane koniecznie w okresie kwitnienia rośliny. Liście mają lancetowaty kształt i do złudzenia przypominają miniaturowe paprotki.

Pozyskiwanie ziela

Do zbioru warto przystąpić w początkowej fazie kwitnienia rośliny, najlepiej w słoneczny dzień, tuż po obeschnięciu rosy. Ścinamy ulistnione, niezdrewniałe łodygi (długości 25 cm) lub same kwiatostany z szypułką długości około 1 cm.

Reklama

Tak pozyskany surowiec rozkładamy cienką warstwą i suszymy  w zacienionym, przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni (temperatura do 35 stopni Celsjusza).

Wartości odżywcze

Ziele krwawnika obfituje w olejki eteryczne, kwasy, garbniki, flawonoidy, cholinę, sole mineralne, glikozyd cyjanogenny, seskwiterpeny, którym zawdzięcza szereg właściwości zdrowotnych.

Krwawnik lubi kobiety

Medycyna naturalna rekomendowała krwawnik jako ziele dla kobiet. Roślina ma szereg zastosowań w dolegliwościach charakterystycznych dla płci pięknej. Jest skuteczna w łagodzeniu upławów, podrażnień, otarć, świądu i chroni przed infekcjami układu moczowo-płciowego.

Krwawnik działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jest zalecany przy obfitym krwawieniu miesiączkowym. Łagodzi też szereg przykrych dolegliwości związanych z okresem menopauzy.

Inne wskazania

Oprócz typowo kobiecych przypadłości krwawnik może być skutecznym antidotum przy:

- pobudzeniu nerwowym;

- wrzodach żołądka (działanie przeciwkrwotoczne);

- wzdęciach, zaparciach, nadmiernej kurczliwości jelit;

- schorzeniach wątroby;

- hemoroidach;

- stanach zapalnych żołądka i jelit;

- zapaleniach dziąseł i jamy ustnej i gardła;

- niedostatecznym wydzielaniu żółci;

- reumatyzmie;

- słabym krążeniu krwi;

- atopowym zapaleniu skóry.

Jak przygotować napar z krwawnika?

30 gramów ziela zalewamy litrem wrzątku i parzymy kwadrans (pod przykryciem).  Następnie odstawiamy napar na około dwie godziny, pijemy małymi porcjami. Najlepiej filiżankę przed posiłkiem, dwa-trzy razy na dobę.

Ewa Koza, mamsmak.com  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: krwawnik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy