Reklama

Reklama

Krwawnik – kobiece zioło

Latem polskie łąki mienią się kolorami polnych kwiatów, które nierzadko mają właściwości lecznicze. Jedną z nich jest krwawnik, zioło, które cieszy oczy i jednocześnie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

Krwawnik pospolity jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych. Osiąga nawet do osiemdziesięciu centymetrów wysokości.

Reklama

Kwitnie od czerwca do końca września drobnymi, białymi lub różowymi kwiatuszkami, które zebrane są na szczycie łodygi w płaski, baldachokształtny kwiatostan.

Surowcem zielarskim są kwiaty i ziele krwawnika, zbierane koniecznie w okresie kwitnienia rośliny. Liście mają lancetowaty kształt i do złudzenia przypominają miniaturowe paprotki.

Pozyskiwanie ziela

Do zbioru warto przystąpić w początkowej fazie kwitnienia rośliny, najlepiej w słoneczny dzień, tuż po obeschnięciu rosy. Ścinamy ulistnione, niezdrewniałe łodygi (długości 25 cm) lub same kwiatostany z szypułką długości około 1 cm.

Tak pozyskany surowiec rozkładamy cienką warstwą i suszymy  w zacienionym, przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni (temperatura do 35 stopni Celsjusza).

Wartości odżywcze

Ziele krwawnika obfituje w olejki eteryczne, kwasy, garbniki, flawonoidy, cholinę, sole mineralne, glikozyd cyjanogenny, seskwiterpeny, którym zawdzięcza szereg właściwości zdrowotnych.

Dowiedz się więcej na temat: krwawnik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje