Reklama

Reklama

Które kasze są najlepsze dla dziecka?

Ryżowa, kukurydziana, pszenna, gryczana, jęczmienna... Jest ich całe mnóstwo! Każda z nich jest wartościowa i powinna się znaleźć w menu maluszka. Sprawdź, kiedy i jaką kaszę możesz zaproponować dziecku.

Kasze są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także pożywne, dlatego powinny często gościć na talerzu malca. Co takiego kryją w sobie? Przede wszystkim zawierają węglowodany złożone, które są najlepszym paliwem dla mózgu.

Reklama

Mają również sporo błonnika pokarmowego i witamin (zwłaszcza z grupy B, wspomagających układ nerwowy i odporność malca). Są także źródłem minerałów, m.in. żelaza, potasu i wapnia. Kasze powstają z ziaren zbóż, które są wyłuskiwane, a potem rozdrabniane. Ze względu na sposób obróbki, bywają lżej lub ciężej strawne. Trzeba więc wprowadzać je do jadłospisu dziecka w odpowiedniej kolejności. Oto wskazówki.

Po 5.-6. miesiącu

Kasza manna

Jest otrzymywana z ziaren pszenicy. Manna (nazywana też grysikiem) jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami, powinnaś ją podać niemowlęciu jeszcze przed ukończeniem 6. miesiąca życia, nawet jeżeli maluch jest karmiony wyłącznie piersią. Zdaniem lekarzy pomaga to zwiększyć tolerancję dziecka na gluten - białko zbożowe, które bywa przyczyną uczuleń lub choroby zwanej celiakią. Szkrab powinien otrzymać około pół łyżeczki grysiku dziennie.

Jak ją podawać?

Kaszę mannę możesz ugotować na wodzie i dodać ją np. do przecieru warzywnego lub owocowego ze słoiczka, albo połączyć z odrobiną swojego pokarmu lub mleka modyfikowanego. Ponieważ trudno ci będzie ugotować maleńką porcyjkę, przygotuj jej więcej (ok. 1-2 łyżki stołowe na 1 szklankę wody). Jeśli sama przyrządzasz malcowi obiadki, pół łyżeczki grysiku możesz też dodać do zupki (zagęści danie). Starszemu smykowi serwuj mannę na mleku, np. z dodatkiem sezonowych owoców.

Kaszka ryżowa

Powstaje z rozdrobnionych ziaren ryżu, najczęściej oczyszczonego, białego. Chociaż zawiera mniej składników mineralnych, jest dietetyczna i lekkostrawna. Ma neutralny smak oraz gładką, aksamitną konsystencję. Bardzo rzadko uczula, dlatego jest polecana małym alergikom. Nie zawiera również glutenu. Ma właściwości zapierające, dlatego kleik przygotowany na jej bazie jest polecany przy biegunkach.

Jak ją podawać? 

Niemowlęciu możesz przyrządzić kaszkę ryżową na wodzie lub na mleku. Najłatwiej będzie ci przygotować błyskawiczną kaszkę dla niemowląt, która nie wymaga gotowania. Podawaj ją dziecku łyżeczką (to doskonały początek nauki jedzenia stałych pokarmów). Jeśli smyk stanowczo domaga się butelki, możesz mu zaserwować kaszkę w postaci półpłynnej. Kup do niej specjalny smoczek, np. z nacięciem z krzyżykiem lub ustnik treningowy z większą dziurką do niekapka.

Kasza kukurydziana

Jest równie drobna jak manna, ale nieco twardsza. Powstaje z ziaren kukurydzy, dlatego ma intensywną żółtą barwę i słodkawy smak. Często, obok kaszy ryżowej, jest składnikiem pierwszych błyskawicznych kaszek dla niemowląt, ponieważ jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.

Jak ją podawać? 

Kaszy kukurydzianej możesz używać zamiennie z manną do zagęszczania zupek maluszka. Starszemu niemowlęciu na jej bazie możesz przygotować polentę albo domowe kluseczki. Wystarczy, że ugotujesz ją na gęsto, wylejesz na talerz i zostawisz do stężenia. Potem masę pokrój w drobną kostkę i podaj dziecku, np. z zupką.

Dowiedz się więcej na temat: kasze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje