Reklama

Które ryby są najzdrowsze?

Regularne jedzenie ryb jest bardzo wskazane, pod warunkiem, że wiesz, które wybrać.

1. Zrezygnuj z tilapii

Polacy jedzą ją na potęgę. Jest tania i łatwo dostępna, jednak niezdrowa. Tilapie są hodowane w Wietnamie. Karmi się je preparatami manioku, soi, syntetycznymi witaminami i mączką rybną. To zakłóca przemianę materii tych ryb - w efekcie ich mięso często zawiera szkodliwe dla zdrowia pozostałości wadliwego metabolizmu.

Dodatkowo mięso tilapii zawiera niekorzystną kombinację kwasów omega-3 i -6. Nie jedz jej, szczególnie gdy masz alergię, problemy z sercem, układem oddechowym lub stawami.

Reklama

2. Panga może zaszkodzić

Po filetowaniu dodaje się do niej syntetyczne substancje (np. polifosforany), które pozbawiają rybę kwasów omega-3. Jedzenie pangi może wywoływać albo zaostrzać objawy uczuleniowe.

3. Ostrożnie z maślaną

Mimo, że jest bardzo smaczna, zawiera dużo estrów woskowych, które są niestrawne i nieprzyswajalne dla człowieka. Nie jedz jej częściej niż raz w miesiącu.

4. Za ciężki tuńczyk

Ma przepyszne mięso, dostarcza witaminy D i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak gromadzi metale ciężkie. Dlatego nie jedz tuńczyka częściej niż raz w tygodniu. Nie zaleca się go też kobietom w ciąży i małym dzieciom.

5. Polub szprotki i sardynki

Te małe rybki prócz kwasów omega- 3 i witamin, są bogate także w wapń i fosfor, niezbędne do budowy naszych kości. Z tego powodu warto je jeść razem z kręgosłupem i ośćmi.

6. Postaw na pstrąga 

Wystarczy zjeść około 150 g pstrąga, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów omega-3. Warto wiedzieć, że największe stężenie tych kwasów jest w tkankach zimnolubnych, słonowodnych ryb drapieżnych, do których należy pstrąg. Jednak nawet jeśli kupisz pstrąga hodowanego w stawie, nie martw się.

W Polsce bowiem są one karmione mączką rybną, pozyskiwaną ze słonowodnych i zimnolubnych ryb. Dlatego też nie tracą cennych kwasów omega-3.

7. Jedz łososia, śledzia i makrelę

To najzdrowsze ryby na rynku. Mimo, że droższe, warto w nie zainwestować. Zawierają spore ilości kwasów omega-3, są źródłem witamin A, D, E i B, jodu, potasu oraz pełnowartościowego białka. Zapobiegają kłopotom z koncentracją i chronią przed miażdżycą.

8. Nie zapominaj o dorszu

Z jego wątroby pozyskuje się tran. Jest nieocenionym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych. Kolejną jego zaletą jest stosunkowo niska cena, dlatego powinnaś go jeść jak najczęściej. Spożywanie dorsza świetnie podnosi odporność organizmu i doskonale wpływa na skórę.  

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: ryba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy