Reklama

Który chleb jest najzdrowszy?

Wybór najlepszego pieczywa dopasowanego do naszej diety nie jest prosty. Czasem też można dać się oszukać sprytnym sztuczkom producentów.

Jeśli dobrze tolerujemy gluten możemy jeść chleb żytni, który jest bardzo wartościowy, zwłaszcza jeśli został wyprodukowany na naturalnym zakwasie. Warto też piec go samodzielnie w domu. Dla niektórych z nas może on jednak być zbyt ciężki, dlatego często dietetycy jako alternatywę polecają chleb orkiszowy. On również dedykowany jest osobom, które mogą jeść gluten. W smaku nie ustępuje tradycyjnemu białemu pieczywu (zdaniem wielu jest nawet smaczniejszy), a jego dodatkową zaletą może być obecność zdrowych ziaren.

Kupując ciemne pieczywo zawsze warto zwrócić uwagę na skład - czasami jest to zwykły pszenny chleb, który tylko udaje razowy, a zabarwiony jest karmelem nadającym mu ładny, brązowy kolor.

Reklama

Inny trick, na który można dać się nabrać do podpisywanie chleba jako "wieloziarnisty" - taki bochenek wcale nie musi być wypiekany ze zdrowej mąki pełnoziarnistej (choć może tak być, ale to nie reguła), najczęściej owszem, zawiera dodatek ziaren, ale upieczono go z białej mąki. Dobrym wyborem jest natomiast pieczywo pełnoziarniste.

Osoby z celiakią lub z alergią na gluten mogą kupować gotowe wyroby, ale należy przyglądać się ich składom ze zdwojoną uwagą. "Gotowce" często zawierają mnóstwo polepszaczy, które czynią z bezglutenowych kromek niezbyt zdrową przekąskę. Warto próbować piec chleb samodzielnie, np. ze zmielonej niepalonej kaszy gryczanej, z bananów lub z komosy ryżowej.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy