Kuracje na wrzody żołądka
Wzdęcia, ból w nadbrzuszu, pieczenie po posiłkach, niestrawność… Skądś to znasz? Dzięki właściwemu odżywianiu i zdrowym miksturom możesz zmniejszyć ból żołądka.
Jeśli żyjesz w ciągłym stresie, jesz w pośpiechu, a do tego palisz papierosy i nadużywasz alkoholu oraz leków, możesz mieć problemy z wrzodami.
Gdy zauważysz u siebie niepokojące objawy, koniecznie skonsultuj je z lekarzem.
Nieleczone wrzody mogą pęknąć i wtedy może być już konieczna interwencja chirurgiczna. Ale leczenie farmakologiczne (oprócz leków przeciwbakteryjnych przyjmuje się też preparaty neutralizujące kwas solny) warto wspomagać dietą i pomocnymi kuracjami.
Naturalne terapie
Sok z kapusty oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na procesy trawienia.
Zastosuj: 1 łyżkę świeżego soku z kapusty rozcieńcz 6 łyżkami ciepłej wody. Pij małymi łykami dzienną ilość w dwóch lub więcej porcjach w ciągu dnia, pół godziny przed posiłkami. Kuracja powinna trwać 5 tygodni, w ciągu których trzeba pić następujące ilości soku: 1 tydzień - 1 szkl. dziennie, 2 tydzień - 2 szkl., 3 tydzień - 3 szkl., 4 tydzień - 2 szkl. i 5 tydzień - 1 szkl. dziennie. Napar z kwiatów nagietka lub rumianku. Ten pierwszy przyspiesza gojenie się uszkodzonej błony śluzowej żołądka, a drugi eliminuje bóle brzucha, przyspiesza trawienie i łagodzi już istniejące wrzody.
Zastosuj: l/2 łyżki suszonych płatków kwiatu nagietka lub rumianku zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem ok. 15 minut. Po odcedzeniu pij trzy razy dziennie po 1/4 szklanki.
Tego trzeba przestrzegać!
Każdy wrzodowiec dla swojego dobrego samopoczucia powinien: jadać często lekkostrawne posiłki (5-6) o tych samych porach, unikać potraw smażonych, wędzonych i marynowanych, zrezygnować z ostrych przypraw i cebuli, nie pić kawy na czczo, nie łączyć owoców z warzywami i białkami. Konsekwencją tego może być zgaga, wzdęcia czy bóle brzucha.
Podstawowa ochrona
Siemię lniane. Jego śluz działa osłonowo na żołądek i dwunastnicę. Chroni je przed szkodliwym działaniem kwasu solnego. Zastosuj: 2 łyżki nasion zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem około 15 minut. Pij na czczo.
Miód. Działa przeciwbakteryjnie. Zwłaszcza miód manuka jest tu wysoko ceniony. Zastosuj: 3 razy dziennie rozpuszczaj łyżkę miodu w połowie szklanki letniej wody i pij 2 godziny przed posiłkiem.