Reklama

Kuracje z dzikich owoców

Jesienią apteka natury pęka w szwach. Wykorzystajmy jej dary, robiąc zapasy na trudne dla naszych organizmów chwile.

Owoce dziko rosnących krzewów i drzew są cenione przez medycynę ludową. Mają mnóstwo witamin, minerałów i wartościowych substancji. Surowe są niesmaczne, a niektóre niejadalne. Natomiast z powodzeniem możesz je przetwarzać, gotować, mrozić, suszyć i wykorzystać jako naturalne leki.

Jarzębina - wywar na zapalenie pęcherza

Ma sporo witaminy C, a beta-karotenu dwa razy więcej niż marchewka. Przetwory z jarzębiny mogą pomóc przy chorobach dróg moczowych. Obecne w jej koralach garbniki działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, moczopędnie.

Reklama

Uwaga! Można stosować wyłącznie przetworzone owoce (gotowane lub długo suszone), świeże mogą wywołać biegunkę i wymioty.

Kuracja: łyżkę owoców zalej szklanką wody. Postaw na gaz i doprowadź do wrzenia. Podgrzewaj jeszcze pod przykryciem przez 5 minut. Odstaw na 20 minut, po czym przecedź. Przy zapaleniu pęcherza pij świeżo przygotowany wywar 2 lub 3 razy dziennie po pół szklanki.

Głóg - napar obniżający ciśnienie i przeciwdziałający miażdżycy

Flawonoidy i procyjanidy w owocach głogu mają dobroczynne działanie dla układu krążenia i serca. Wzmacniają je i wyrównują jego pracę. Korzystnie wpływają na naczynia wieńcowe (zapobiegając miażdżycy) oraz na naczynia mózgu.

Kuracja: łyżkę owoców głogu zalej szklanką wrzącej wody. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Pij napar trzy razy dziennie. Kurację prowadź przez trzy tygodnie, potem zrób dwa tygodnie przerwy.

Uwaga! Gdy bierzesz leki na nadciśnienie, uzgodnij wcześniej z lekarzem, czy możesz pić dodatkowo napar z głogu.

Dereń jadalny - nalewka na poprawę trawienia, przy niestrawności

Posiada sporo cennych pierwiastków i witamin. Dzięki zawartości kwasów organicznych i fitoncydów ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, ściągające. To naturalne lekarstwo przy wszelkich kłopotach żołądkowych.

Kuracja: 1 kg owoców derenia umyj i włóż do słoja. Zalej 1 l spirytusu. Zostaw w ciepłym miejscu na 4 do 5 tygodni. Co 2-3 dni wstrząśnij. Zlej spirytus do butelki. Pozostałe owoce zasyp 2 szklankami cukru i pozostaw na 24 godziny. Powstały syrop przecedź przez gazę i dodaj do zlanego spirytusu. Wymieszaj. Postaw nalewkę na 4 do 6 miesięcy w chłodnym miejscu, żeby mogła "dojrzeć". Wtedy nabierze walorów leczniczych.

Stosuj łyżkę nalewki, gdy pojawiają się kłopoty trawienne, takie jak ból brzucha, wzdęcia, zgaga itp. Profilaktycznie po zbyt obfitym, tłustym posiłku.

Berberys - przecier na kamicę żółciową

Nazywany jest polską cytryną, bo ma sporo witaminy C. Ale jest też korzystny dla układu pokarmowego, wspomaga pracę wątroby, jelit, pobudza trawienie. Działa żółciopędnie, oczyszczając drogi żółciowe.

Kuracja: 1 kg umytych owoców berberysu zalej w garnku niewielką ilością wrzącej wody. Gotuj, aż się rozpadną. Przestudź i przetrzyj przez sito. Przecier włóż do małych słoików i zakręć. Wstaw słoiczki do garnka z letnią wodą i podgrzej do temp. 90 stopni. Trzymaj na małym ogniu przez 20 minut. Po wyjęciu słoików dokręć je i zostaw do ostygnięcia. Jedz 3 łyżki przecieru dziennie przez 2-3 tygodnie.

Jak zbierać?

Róbmy to w ciepłe, suche, słoneczne dni, gdy owoce są w pełni dojrzałe, najbardziej wartościowe. Sięgajmy po te, które rosną z dala od ruchliwych ulic i zakładów przemysłowych, na czystym terenie. Przejrzałe i uszkodzone odrzućmy. Najlepiej przetwarzać je w dniu zbioru. Świeże zwykle nie nadają się do dłuższego przechowywania, bo szybko pleśnieją.

Można je ususzyć

Po umyciu i osuszeniu owoce rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na kilka godzin do piekarnika rozgrzanego do 50-60° C. Co jakiś czas sprawdzaj, czy odpowiednio wyschły. Można je dodawać do herbaty, przygotowywać z nich lecznicze napary.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy