Reklama

Kurkuma: Jak zrobić środek przeciwzapalny?

Ból w dużej mierze spowodowany jest stanem zapalnym. Kontrolowanie go, pozwala ci wygrać z bóle. Nie musisz wydawać pieniędzy, ponieważ czasami leki na receptę lub dostępne w aptece mogą okazać się niebezpieczne. Zrób domowy środek przeciwzapalny i zapobiegnij skutkom ubocznym.

Jak uniknąć skutków ubocznych


Produkty przeciwzapalne i przeciwbólowe sprzedawane w sklepach zawierają związki chemiczne i wypełniacze, które uważane są za bezpieczne w określonych dawkach, gdyż zawierają składniki, które mogą powodować skutki uboczne. Tak więc naturalne rozwiązania są zawsze najlepsze. Natura zapewnia nam wszystko to, czego potrzebujemy, aby dbać o nasz organizm. Wiele środków na receptę próbuje tylko ją naśladować. Przygotowana w domu "bomba przeciwzapalna" z kurkumy przyniesie ci ulgę bez skutków ubocznych, które mogą wystąpić podczas zażywania leków.

Dlaczego kurkuma?

Kurkuma znana jest od wieków ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Pozyskuje się ją z korzenia azjatyckiej rośliny z rodziny imbirowatych. Ma żółty kolor i od dawna używana jest jako przyprawa w daniach azjatyckich.

Reklama

Istnieje ponad siedem tysięcy badań, które potwierdzają, że produkt ten posiada jedne z najsilniejszych właściwości przeciwzapalnych. Odpowiada za to zawarta w kurkumie kurkumina. Jedynym wyzwaniem jest włączenie tej przyprawy do swojej diety w odpowiedniej ilości.

Poniższy przepis to gwarancja na to, że otrzymasz największą ilość zdrowotnych właściwości. W przepisie tym znajdują się także składniki, które wzmacniają działanie kurkumy.

Dwa alternatywne sposoby przygotowania suplementu z kurkumy:

Istnieją dwa sposoby na przygotowanie suplementu z kurkumy. Oba są skuteczne, jednak smak jednego z nich jest lepszy od drugiego. Kiedy kurkuma wiąże się z kwasami tłuszczowymi takimi jak olej kokosowy, to proces syntezy przebiega łatwiej, jednak zamiast oleju kokosowego można użyć miodu. Jeśli zniesiesz gorzki smak, to możesz użyć oleju kokosowego, a jeśli nie to miodu.

Przepis:

• 1/3 szklanki sproszkowanej organicznej kurkumy

• około 1 łyżka kwercetyny w proszku

• czarny, świeżo zmielony pieprz (szczypta)

• coś, co zwiąże ze sobą wszystkie składniki, może to być coś z poniższych:

* organiczne masło ghee uzyskane od krów karmionych trawą

* olej kokosowy

* miód

Wszystkie składniki możesz znaleźć online, w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach zielarskich. Dla najlepszych rezultatów wybieraj organiczne produkty. Będziesz potrzebować także pergaminu, który można znaleźć w sklepach z produktami do pieczenia lub zwykłym sklepie spożywczym.

Wyłóż tacę do pieczenia pergaminem i przygotuj na nią miejsce w lodówce. Roztop wybraną przez siebie substancję wiążącą wszystkie składniki w rondlu. Pamiętaj, aby jej nie przegrzać. Musi mieć ona płynną konsystencję. Następnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, tak, aby uzyskać gęstą konsystencję. Jeśli użyłaś miodu, to z utworzonej pasty zrób małe kulki. Jeśli oleju, to możesz uformować kulki za pomocą łyżki. Następnie umieść wszystko na tacy do pieczenia i włóż do zamrażarki. Kiedy wszystko zastygnie, umieść kulki w pojemniku i przechowuj je w zamrażarce. Nie możesz przedawkować tego suplementu, dlatego możesz go jeść tyle, ile chcesz. Musisz być ostrożna tylko w przypadku, kiedy użyłaś oleju, ponieważ może spowodować on niestrawność.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy