Reklama

Reklama

Kurkuma latte - "złote mleko" o leczniczej mocy

Korzystnie wpływa na wygląd skóry, poprawia pamięć, pomaga zwalczać infekcje - kurkuma to nie tylko przyprawa o ciekawym smaku, ale i skarbnica cennych dla zdrowia składników. Napój na jej bazie może być znakomitą alternatywą dla porannej kawy czy herbaty.

Podczas gdy zieloną herbatę od wieków ceni się za bogactwo antyoksydantów i zdolność oczyszczania organizmu, a uwielbianej za niepowtarzalny smak i aromat kawie prócz dodawania energii przypisuje się poprawę koncentracji oraz zapobieganie cukrzycy, na horyzoncie pojawiła się ciekawa alternatywa, której także nie można odmówić drogocennych właściwości. Mowa o napoju na bazie kurkumy, zwanym kurkuma latte.

Reklama

Nazywany "złotym mlekiem" eliksir, dzięki leczniczej mocy, którą zawdzięcza swojemu bazowemu składnikowi, czyli wywodzącej się z Indii kurkumie, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Sporządzone z mieszanki podgrzanego mleka, szczypty zmielonej kurkumy oraz - wedle uznania - miodu lub imbiru, kurkumowe latte staje się napojem coraz chętniej wybieranym przez osoby pragnące zadbać zarówno o zdrową dietę, smukłą sylwetkę, jak i piękną cerę czy... lepszą pamięć.

Czy w istocie powinniśmy zatem zmodyfikować swój poranny rytuał i zamiast po aromatyczną małą czarną, sięgać odtąd po napój z kurkumy? Biorąc pod uwagę liczne korzyści zdrowotne, jakich dostarcza ta indyjska przyprawa - począwszy od pozytywnego wpływu na cerę, na łagodzeniu dolegliwości bólowych skończywszy - z całą pewnością warto dać szansę tej nieoczywistej alternatywie.

Jest ambrozją dla skóry

Kurkumę prócz charakterystycznego smaku i intensywnie żółtego koloru cechuje mnogość zastosowań - nie tylko w kuchni, ale i tradycyjnej medycynie. Jedną z wielu zdrowotnych korzyści, jakie oferuje kurkuma, jest pozytywny wpływ na kondycję skóry. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym może pomóc zmniejszyć zaczerwienienia i podrażnienia, a jej właściwości antybakteryjne sprawiają, że doskonale radzi sobie z bliznami, łuszczycą i trądzikiem. Badania wykazały, że kurkuma może pozytywnie wpływać również na tkanki i produkcję kolagenu. Czasopismo "Life Sciences" donosi, że jej stosowanie wspomaga gojenie ran.

Wspiera funkcjonowanie mózgu

Kurkuma wytwarza związek znany jako kurkumina - jest to polifenol o wielu właściwościach leczniczych. Jedną z bodaj najistotniejszych jest zaś wspieranie prawidłowego funkcjonowania mózgu. Może ona niwelować ryzyko rozwinięcia się choroby Alzheimera, poprawiając pamięć i funkcje poznawcze oraz stymulując naprawę komórek macierzystych w mózgu.

Najnowsze badanie, którego rezultaty opublikowane zostały niedawno w "American Journal of Geriatric Psychiatry", dostarczyło kolejnych dowodów na to, że kurkumina korzystnie wpływa na mózg. Uczestnicy trwającego 18 miesięcy badania zostali losowo przydzieleni do dwóch grup. Podczas gdy osoby z pierwszej grupy zażywały 90 miligramów kurkuminy dwa razy dziennie, osoby z drugiej grupy przyjmowały w tym czasie placebo.

Wszyscy ochotnicy przeszli standardowe testy poznawcze, które powtarzano co sześć miesięcy w trakcie badania, a także po wykonaniu eksperymentu. Rezultaty pokazały dobitnie, że u uczestników, którzy regularnie przyjmowali kurkuminę, zauważono poprawę w testach pamięci na poziomie 28 proc., tymczasem u osób przyjmujących placebo owej poprawy nie stwierdzono.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje