Kurkuma: Przyprawa o właściwościach antybiotycznych
Przyprawa, dzięki której dania nabiorą pięknych złotawych barw, korzennego aromatu i smaku. Zyskają też odżywczo. Kurkuma ma właściwości naturalnego antybiotyku, działa przeciwzapalnie i ma silny potencjał przeciwnowotworowy. Pomaga wzmocnić odporność. Jak jeść kurkumę i jak przygotować na jej bazie tzw. złote mleko? Wyjaśniamy!
Przyprawa pochodzi z Indii, a jej właściwości docenia przede wszystkim kuchnia azjatycka. Europejczycy coraz chętniej sięgają po kurkumę.
Kurkumę warto mieć w zasięgu ręki, zwłaszcza jesienią. Można dodawać ją do sałatek, świetnie sprawdza się jako dodatek do dań na bazie ryżu i makaronu, a także zup, potraw duszonych, ryb i owoców morza.
Można ją także pić. Obok tradycyjnych babcinych nalewek i syropu z cebuli, dobrze sięgnąć po naturalny "lek" na bazie kurkumy. Najlepiej już na początku infekcji. Czujesz, że zaczyna się przeziębienie? Zrób szybko "złote mleko" i pij dla zdrowia.
Złote mleko to napój na bazie mleka, najlepiej roślinnego, i pasty z kurkumy. Tę prostą i szybką pastę warto przygotować wcześniej i trzymać w lodówce. Zamknięta w szklanym opakowaniu zachowa świeżość do 21 dni.
Potrzebne będą trzy łyżki sproszkowanej kurkumy i pół szklanki wody. Dodaj kurkumę do gotującej się wody i mieszając, gotuj na małym ogniu, aż pasta zgęstnieje. Nie krócej niż 5-7 minut. Przestudzoną i szczelnie zamkniętą przechowuj w lodówce.
Do przygotowania złotego mleka potrzebna jest łyżeczka pasty, szklanka mleka (także roślinnego) - doskonale smakuje z migdałowym i łyżeczką tłuszczu, na przykład oleju lnianego, migdałowego czy oliwy. Tym razem zagotuj samo mleko, a tłuszcz i pastę z kurkumy dodaj do kubeczka. Wymieszaj i pij dla zdrowia.
By wzmocnić działanie lecznicze, warto dodać odrobinę miodu, szczyptę cynamonu czy świeżo startego imbiru. Złote mleko najlepiej wypić przed snem. Pomoże zregenerować organizm i złagodzi objawy przeziębienia. Działa przeciwgorączkowo, ogranicza stany zapalne zatok, katar i kaszel. A wszystko dzięki kurkuminie, która jest głównym składnikiem kurkumy. To przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych.
Przemysł farmaceutyczny chętnie wykorzystuje kurkumę jako składnik leków stosowanych w zaburzeniach trawienia, dysfunkcjach trzustki i wątroby. Warto korzystać z jej właściwości również w kuchni. Kurkuma pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych i pomaga uregulować poziom cukru we krwi. Dlatego powinna być przyprawą z wyboru w diecie diabetyka i osoby z insulinoopornością.
Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, stąd jej przydomek "naturalnego antybiotyku". Jest zlecana profilaktycznie i wspomagająco w leczeniu wrzodów żołądka. Kurkuma działa rozkurczająco. Z tej właściwości powinny korzystać osoby borykające się z jelitem drażliwym.
Działa żółciopędnie i chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami. Dlatego przemysł farmaceutyczny uczynił z niej składnik leków stosowanych przy niewydolności wątroby, zaburzonym wydzielaniu żółci i zapaleniach dróg żółciowych.
Liczne badania naukowe dowiodły silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających kurkumy. Jej główny składnik ma potencjał przeciwnowotworowy. Jest rekomendowana profilaktycznie, a także jako wsparcie w leczeniu chorób nowotworowych, szczególnie raka żołądka, wątroby, trzustki, jelit, przełyku, sutka, macicy, pęcherza moczowego, prostaty, płuc i skóry.
Zdaniem naukowców, zawarte w kurkumie substancje, takie jak tumeron i BDMC, skutecznie pobudzają komórki mózgowe, co pozwala nie tylko utrzymać mózg w dobrej kondycji, ale też zatrzymać efekty zmian wynikających z udaru czy choroby Alzheimera. Kurkuma jest rekomendowana pomocniczo w leczeniu depresji, a także terapii zaburzeń osobowości.
Wstępne obserwacje pokazały korzystny wpływ kurkumy na narząd wzroku. Trwają badania, których celem jest potwierdzenie leczniczych właściwości kurkuminy w zespole suchego oka, zapaleniu spojówek, jaskrze i retinopatii.
Ewa Koza, mamsmak.com
Zobacz również:
Kontrowersyjna dieta Dukana. Stosować miała ją nawet księżna Kate!
Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała
Gorzkie emocje przełykamy z cukrem