Kurkuma - przyprawa życia
Pochodzi z Azji i używano jej już w starożytności, bo ma bardzo korzystny wpływ na organizm.
To nic innego jak podziemne kłącze podobne do imbiru o kolorze żółtawobrązowym, które po zmieleniu daje żółty kolor. Ta najzdrowsza przyprawa ma silne korzystne działanie.
Dotlenia organizm
Dzięki temu spowalnia starzenie się komórek i chroni przed chorobami. Walczy z wolnymi rodnikami i je neutralizuje. Kurkuma nie tylko ułatwia trawienie, wspiera wątrobę, ale i zapewnia właściwy przebieg wielu procesów, m.in. w układzie nerwowym czy odpornościowym.
Na stany zapalne
Zapobiega wielu chorobom, a także wspomaga ich leczenie. Blokuje białka w komórce, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych stawów. Np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów może być skuteczniejsza niż leki przeciwzapalne.
Chroni przed rakiem
Hamuje powstawanie nowotworów: okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, płuc, piersi, nerek. Zmniejsza wzrost naczyń krwionośnych w guzach i przeciwdziała przerzutom.
Idealna na krążenie
Zwalcza również choroby serca i układu krążenia. Wzmania bowiem naczynia krwionośne i limfatyczne, które wchodzą w skład układu odpornościowego. Chroni je przed uszkodzeniami. Reguluje też krzepnięcie krwi, jej ciśnienie i przeciwdziała miażdżycy.
Wspomaga mózg
Podwyższa ona ilość substancji, które wpływają korzystnie na nastrój i chronią przed chorobą Alzheimera. Dzięki temu opóźnia, a nawet zapobiega wielu chorobom mózgu. Może także poprawiać pamięć.
Dobra dla cukrzyków
Spożywanie kurkumy zmniejsza skutki cukrzycy i wpływa korzystnie na osoby z cukrzycą typu 2. Zmniejsza bowiem produkcję glukozy i tzw. glikogenu w wątrobie, pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę, co ułatwia wchłanianie cukru i obniża jego poziom we krwi. Jest zwłaszcza skuteczna w profilaktyce tej choroby, w tzw. stanie przedcukrzycowym.