Reklama

Reklama

Kwiaty, które urozmaicą jadłospis

Sałatka przyprawiona płatkami stokrotek czy lemoniada z kwiatów czarnego bzu, to dopiero początek przygody ze wzbogacaniem jadłospisu pięknymi darami natury. Zanim jednoznacznie zawyrokujesz: „To nie dla mnie!” - spróbuj, przekonasz się, czy aby nie warto zmienić zdania.

Stokrotka 

Reklama

Stokrotka, choć maleńka, jest wyjątkowo trwałym kwiatem. Kwitnie przez blisko dziewięć miesięcy: od marca do listopada. Nie jest też szczególnie wymagająca, rośnie dziko w każdych warunkach. Zdobi bezdroża, parki, łąki i przydomowe ogródki.

Jej płatki mają delikatny smak, z wyczuwalną miętową nutą. Dlatego dodanie ich do sałatki to dopiero początek zabawy. Stokrotkami wzbogacimy smak herbat, jak i zimnych napojów. Jeśli zależy nam na efekcie estetycznym, możemy umyte kwiaty zatopić w kosatkach lodu i serwować je do schładzania wody, którą podejmiemy gości w upalny dzień.

A gdy już złapiemy przysłowiowego bakcyla i dodawanie kwiatów do jedzenia przestanie nam się wydawać fanaberią, eksperymentujmy. Płatków stokrotek możemy użyć do posypania serków kanapkowych i ulubionych twarożków. Dobrze będą się też komponowały z lodami i przeróżnymi deserami.

Smak, to nie wszystko, co możemy zyskać z niepozornych stokrotek. Ich kwiaty obfitują w beta-karoten, olejki eteryczne, flawonoidy i wiele składników mineralnych. Mają więc pokaźną wartość odżywczą. Walorami stokrotek zainteresowała się medycyna ludowa, która rekomendowała ich podawanie przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.

Dziś z ich właściwości czerpie zielarstwo i przemysł kosmetyczny. Stokrotki są powszechnie wykorzystywane do produkcji maści i kosmetyków do pielęgnacji skóry. Działają przeciwzapalnie i przyspieszają gojenie ran.  

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: stokrotki w jadłospisie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje