Łagodzenie świątecznej niestrawności trzeba zacząć... 2-3 dni wcześniej
Jeśli odpowiednio wcześnie odciążymy układ trawienny, jedząc m.in. lekkostrawne potrawy, świąteczna biesiada będzie stanowiła dla niego mniejsze wyzwanie.
Bożonarodzeniowe ucztowanie często kończy się problemami trawiennymi: uczuciem pełności, wzdęciami, zatwardzeniem (z powodu nadmiaru ciast). Czasem musimy wręcz odchorować świąteczną ucztę. Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy kilka dni przed świętami (minimum 2-3) zastosować się do poniższych zaleceń, by uniknąć lub zminimalizować późniejsze dolegliwości.
Odciążamy żołądek
Znaczącą ulgę przyniesie żołądkowi zmiana zasad spożywania posiłków.
Jedz co 3-4 godz. Odstaw przekąski.
Węglowodanów (chleba, makaronów) nie łącz w jednym posiłku z białkiem (np. serami), ale z warzywami.
Owoce zjadaj tylko między posiłkami, np. godzinę po (nigdy tuż po!).
Kolację jedz najpóźniej o 18.00. Do rana żołądek wszystko strawi.
Usprawniamy pracę jelit
W święta z energią zabiorą się do działania, kiedy nie będą w nich zalegać niestrawione resztki pokarmowe.
1-2 razy dziennie jedz jakieś probiotyki: kiszoną kapustę lub ogórki, naturalne jogurty, pieczywo na zakwasie.
Raz dziennie zjadaj zielonkawego banana. Dostarczysz dobrym bakteriom pożywienie (skrobię oporną).
Codziennie idź na szybki spacer (30 min). Ruch stymuluje perystaltykę jelit i... namnażanie się probiotyków.
Unikaj teraz gorzkiej czekolady. Zawiera teobrominę powodującą zaparcia.
Wspieramy wątrobę
Zapracowanej wątrobie (oczyszcza nas z tysięcy zanieczyszczeń przyjmowanych z jedzeniem, powietrzem, przez skórę) przyda się solidne wsparcie przed świętami.
Zastosuj kurację z ostropestu (ok. 10 zł/kg). Zawarta w nim sylimaryna odtruje wątrobę. Słyszałaś o jej leczniczym działaniu i jesz ostropest "na sucho"? To błąd, bo sylimaryna działa tylko w połączeniu z alkoholem. Łyżeczkę mielonych ziaren jedz 3 razy dziennie skropioną odrobiną dowolnej nalewki.
Uwaga! Ostropest może obniżać poziom cukru we krwi i nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych. Poradź się swojego lekarza.
Pijemy herbatki, które stymulują trawienie
Stosujemy je 1-3 razy dziennie 30 min przed posiłkami. Możemy wybrać miętę czy dziurawiec, ale lepsze działanie mają mieszanki kilku ziół, np. ziela krwawnika, lebiodki, owocu tarniny. Sprzedawane są pod nazwą herbatka na trawienie lub zioła na trawienie (5 zł/50 g). Pij je też przez święta i parę dni po nich.