Lasagne ziemniaczano-wieprzowe (niskokaloryczne)
Pyszna zapiekanka z ziemniaków.
- 300 g mrożonego szpinaku,
- 1 czerwona papryka,
- 4 cienkie kotlety schabowe,
- łyżeczka oleju,
- sól, pieprz,
- 40 g masła roślinnego,
- 50 g mąki,
- 0,25 l mleka odtłuszczonego,
- 0,25 l. bulionu warzywnego,
- gałka muszkatołowa,
- 50 g tartego sera (17 proc. tłuszczu),
- zielona pietruszka do dekoracji,
- tłuszcz do formy Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać. Szpinak rozmrozić. Paprykę pokroić w cienkie krążki.
Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć mięso z obu stron. Doprawić solą i pieprzem.
Masło rozgrzać w małym rondelku, dodać mąkę. Do przygotowanej zasmażki stopniowo dodawać mleko i bulion. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Formę do zapiekanek natłuścić. Nałożyć odrobinę sosu. Następnie nakładać warstwami ziemniaki, paprykę, szpinak i sos. Zapiekać przez 40 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, 10 minut przed końcem posypać serem. Podawać udekorowanie pietruszką.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal