Lasagne ziemniaczano-wieprzowe (niskokaloryczne)
Pyszna zapiekanka z ziemniaków.

Składniki na 4 porcje:
- 600 g ziemniaków, - 300 g mrożonego szpinaku, - 1 czerwona papryka, - 4 cienkie kotlety schabowe, - łyżeczka oleju, - sól, pieprz, - 40 g masła roślinnego, - 50 g mąki, - 0,25 l mleka odtłuszczonego, - 0,25 l. bulionu warzywnego, - gałka muszkatołowa, - 50 g tartego sera (17 proc. tłuszczu), - zielona pietruszka do dekoracji, - tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać. Szpinak rozmrozić. Paprykę pokroić w cienkie krążki. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć mięso z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Masło rozgrzać w małym rondelku, dodać mąkę. Do przygotowanej zasmażki stopniowo dodawać mleko i bulion. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Formę do zapiekanek natłuścić. Nałożyć odrobinę sosu. Następnie nakładać warstwami ziemniaki, paprykę, szpinak i sos. Zapiekać przez 40 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, 10 minut przed końcem posypać serem. Podawać udekorowanie pietruszką. Czas przygotowania: 90 minutJedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal