Reklama

Leczniczy majeranek

Najczęściej wykorzystuje się go jako przyprawę do zup i wędlin. Majeranek nadaje potrawom wyjątkowy smak.

Jednak nie tylko walory smakowe są jego atutem. Ma on również działanie rozkurczowe i żółciopędne, ponadto pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Dlatego napary z rośliny są pomocne przy zaburzeniach trawienia i kłopotach jelitowych. Majeranek znosi nadmierną fermentację i likwiduje wzdęcia.

Zioło to zastosujemy również gdy nasze zatoki wymagają leczenia. 2 łyżki majeranku należy zalać pół litem wrzącej wody, napar wlać do specjalnie przygotowanego do inhalacji pojemnika i wdychać parę przez 5 do 10 minut.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: majeranek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy