Reklama

Reklama

Leki prosto z jabłoni

Niezależnie, czy coś nam dolega, czy nie, codziennie warto zjeść jedno jabłko. Koniecznie ze skórką!

Zawiera ponad dwadzieścia różnych witamin i składników mineralnych. Ma sporo błonnika oraz pektyn, które dobroczynnie wpływają na pracę jelit. Można powiedzieć, że jabłka należą do najzdrowszych owoców i - co także ważne - są nasze polskie. Można z nich przygotować domowe leki, które poratują nas w nagłym niedomaganiu.

Ocet jabłkowy na zapalenie pęcherza

2 kg umytych owoców pokrój i umieść w dużym słoju wyparzonym wrzątkiem. Do 2 l wody dodaj 6 łyżek cukru i zagotuj, przestudź. Zalej jabłka ostudzoną zalewą (wszystkie kawałki muszą być pod powierzchnią wody). Słój przykryj bawełnianą ściereczką lub pieluchą tetrową, obwiązując jego szyjkę sznurkiem czy gumką. Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na cztery tygodnie. Codziennie zamieszaj wyparzoną drewnianą łyżką.

Reklama

Gdy przestanie się pienić, zlej do butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu. Przy infekcji pęcherza dodawaj łyżkę octu do szklanki przegotowanej wody, pij 3 razy dziennie.

Przeciw pleśniawkom

Ta infekcja grzybicza występuje nie tylko u dzieci, ale też m.in. u osób ze słabą odpornością, podwyższonym poziomem glukozy we krwi, dużą ilością cukru w diecie. Łyżkę octu jabłkowego (ma właściwości przeciwgrzybicze) rozcieńcz w szklance ciepłej wody i popijaj raz lub dwa razy dziennie aż do ustąpienia zmian.

Mus na poprawę apetytu u seniorów

Dwa lub trzy jabłka pokrojone na kawałki (bez gniazd nasiennych) włóż do rondelka z małą ilością przegotowanej wody. Gotuj, mieszając od czasu do czasu. Gdy owoce zaczną wrzeć, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze od 10 do 15 minut. Pod koniec dodaj odrobinę cynamonu. Zblenduj. Podawaj 2-3 razy dziennie pomiędzy głównymi posiłkami.

Surowe jabłko na zaparcia

Gdy masz kłopoty z wypróżnianiem, zjadaj codziennie na czczo jeden owoc razem ze skórką (jest w niej sporo pektyn pobudzających trawienie). Drugie spożyj mniej więcej godzinę po większym posiłku, np. po obiedzie. Jedz zawsze powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Maść na popękaną skórę na piętach, dłoniach

Pół jabłka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz z nadmiaru soku (nie wylewaj go, tylko wypij), miazgę wymieszaj z płaską łyżeczką miękkiego masła. Świeżą maścią posmaruj spękaną skórę, połóż kawałek gazy i zabezpiecz opatrunek bandażem. Trzymaj kompres ok. 30 min.

Nalewka z pestek, gdy choruje tarczyca

To przepis prof. Michała Tombaka. Przygotuj 40 świeżych pestek z jabłek. Posiekaj je na mniejsze kawałki i umieść w słoiku lub małej butelce. Zalej 100 ml spirytusu. Odstaw na tydzień w ciepłe i ciemne miejsce. Pij po 7 kropli rozcieńczonych w pół szklanki wody raz dziennie 15 minut przed posiłkiem.

Ważna jest jakość

Do kuracji nie kupuj jabłek w markecie. Lepiej to zrobić w sprawdzonym miejscu - w warzywniaku czy na bazarku od rolnika. Owoce, które wykorzystasz jako lek, powinny być świeże, nieobite, wolne od chemii, pestycydów. Warto wybierać te mniejsze: są smaczniejsze. Z czerwoną skórką uważane są za zdrowsze: zawierają więcej wartościowych składników.

Cenne obierki

Im kwaśniejsze, tym więcej w nich witaminy C. Niemal połowa tej substancji gromadzi się pod skórką. Przygotujesz z nich płukankę łagodzącą ból gardła. Skórki z 2 lub 3 jabłek umieść w garnku, zalej 3 szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Przestudź, odcedź i wykorzystaj jako płyn do płukania. Rób to 3 razy dziennie.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje