Reklama

Lekka kolacja sprzyja zdrowiu

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi - mówi chińskie przysłowie. I to fakt. Jedzenie lekkiej kolacji, zdaniem naukowców, to sposób na utrzymanie smukłej sylwetki, obniżenie ciśnienia i cholesterolu.

Badania przeprowadzone przez University of Surrey wykazały, że czas posiłku może mieć istotne znaczenie dla wagi i zdrowia. Z badań jednoznacznie wynika, że spożywanie ciężkich posiłków o późnych godzinach ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliści zachęcają, aby ostatni posiłek spożyć przynajmniej trzy godziny przed snem i zadbać o to, aby była to lekka kolacja.

Ten zabieg może w prosty sposób pomóc obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, jak również przyczynić się do utraty masy ciała. Badania przeprowadzone na myszach wskazały, że najlepszym sposobem, aby poprawić swoje zdrowie jest ustalenie okna czasowego, w którym spożywamy posiłki i wydłużenie czasu, kiedy nie jemy.

Reklama

Profesor Satchidananda Panda, z Salk Institute w Kalifornii, przeprowadził badanie na myszach, w którym gryzonie karmione były dietą wysokotłuszczową, z zastrzeżeniem, że w ciągu dnia miały dostęp do jedzenia tylko w ciągu ośmiu godzin. Grupa kontrolna gryzoni była karmiona w ten sam sposób, jednak w przypadku tej grupy, nie było ograniczenia czasowego w dostępie do jedzenia. Badania wykazały, że myszy, które miały określony przedział czasu jedzenia były szczuplejsze i zdrowsze od myszy z grupy kontrolnej.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy