Lekkie pizze Hawaii
Dla dbających o linię.

Składniki na 4 porcje:
- 300 g mąki, - pół kostki drożdży (21 g), - cukier, sól, - łyżka oleju, - 250 g zagęszczonego soku pomidorowego, - łyżka przecieru pomidorowego, - biały pieprz, - pół pęczka pietruszki, - puszka ananasów w plastrach (w zalewie bez dodatku cukru), - pół pęczka zielonej cebulki, - 16 cienkich plasterków szynki, - 75 g startego sera żółtego (17 proc. tłuszczu), - mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, dolać 100 ml letniej wody, dodać szczyptę cukru i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolać jeszcze 100 ml ciepłej wody, pół łyżeczki soli, olej i wyrobić na gładkie ciasto przy pomocy robota kuchennego. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Zagęszczony sok pomidorowy i przecier wlać do garnka, zagotować, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, gotować 5 minut na średnim ogniu. Pietruszkę umyć odłożyć trochę do dekoracji resztę posiekać i wmieszać do sosu. Jeszcze raz doprawić. Zdjąć z ognia wystudzić. Plastry ananasa osaczyć, poprzekrawać na czworo. Cebulkę umyć, pokroić. Ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 8 części. Na posypanej mąką powierzchni kawałki ciasta rozwałkować na krążki o średnicy około 12 cm. Nakładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia, a następnie smarować sosem pomidorowym. Nakładać szynkę, kawałki ananasa i ser, posypać zieloną cebulką. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku po 15-20 minut. Dekorować pietruszką. Czas przygotowania 60 minut Jedna porcja zawiera 1680 kJ/401 kcal