Reklama

Reklama

Lemoniada arbuzowa – najlepsza na upał

Arbuz, limonka, listki świeżej mięty i kostki lodu – z nich wyczarujesz pyszną lemoniadę, która doskonale gasi pragnienie i nawadnia komórki. Jak ją przygotować?

Wiele osób skarży się, że woda im nie smakuje, albo się znudziła i potrzebują jakiejś alternatywy.

Reklama

Niestety, nie każdy płyn ma działanie nawadniające. Takie napoje jak kawa czy czarna herbata działają kwasotwórczo, dlatego mają niekorzystny wpływ na bilans wodny organizmu.

Słodkie napoje gazowane, po które wciąż sięgamy, zdecydowanie nie są dobrym rozwiązaniem. Duże dawki cukru, obecność barwników i konserwantów to poważne obciążenie dla nerek i innych organów wewnętrznych.

Częste spożywanie słodkich napojów gazowanych zaburzają metabolizm, poradzi do otyłości i próchnicy. Dlatego najlepiej przygotować domową lemoniadę, w której naturalnym sokiem owocowym przełamiemy smak wody, nie niszcząc jej dobroczynnego wpływu na komórki naszego organizmu.

Skuteczne gaszenie pragnienia i nawodnienie w połączeniu z dobrym smakiem to chyba najlepsze, co możemy osiągnąć. Dziś polecamy lemoniadę arbuzową.

Arbuz - bogactwo przeciwutleniaczy

Arbuz obfituje w cenne dla zdrowia i urody przeciwutleniacze, takie jak: luteina, zeaksantyna, likopen, beta-karoten i krypto ksantyna. To one neutralizują działanie wolnych rodników, dzięki czemu hamują przedwczesne starzenie się komórek i rozwój chorób cywilizacyjnych.

Ten soczysty owoc wyróżnia się ponadto zawartością cennego dla serca aminokwasu - cytruliny i aż w 92 proc. składa się z wody, dlatego jest dobrym wyborem, gdy mowa o przygotowaniu lemoniady.

Dowiedz się więcej na temat: lemoniada arbuzowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje