Reklama

Reklama

Liść czarnej porzeczki wzmacnia i oczyszcza

O tym, że owoce tego krzewu należą do najzdrowszych na świecie, chyba wszyscy wiedzą. Ale skarbnicą leczniczych składników są także porzeczkowe liście.

W ostatnim miesiącu lata czarne porzeczki są już zwykle w spiżarniach w  postaci soków i dżemów. Pozostały liście, które można zbierać do jesieni. 

Reklama

Warto to robić, bo są znakomitym surowcem na lecznicze mikstury. Można je ususzyć (na słońcu lub w piekarniku, jak inne zioła) lub przygotować aromatyczną nalewkę. W medycynie ludowej liście porzeczki wykorzystywano jako środek oczyszczania krwi, poprawy krążenia i pracy serca, bo przypomina działaniem owoce głogu. 

Sprawdzą się także, gdy trzeba się pozbyć zarazków z dróg moczowych, złagodzić zmiany skórne i kiedy organizm zatrzymuje wodę. Ziele złagodzi również bóle głowy np. w infekcji czy od stresu.

Herbatka na stany zapalne dróg moczowych

Działa moczopędnie, więc przyspiesza usuwanie drobnoustrojów. Odkaża i regeneruje miejsca objęte zakażeniem.

Składniki

  • 2 łyżki liści czarnej porzeczki (50 g/3,50 zł)
  • 1 łyżka ziela lubczyku (50 g/4 zł) lub
  • 1 łyżka skrzypu polnego (100 g/4,60 zł)

Liście porzeczki wymieszaj z lubczykiem bądź skrzypem. Zalej szklanką wrzątku i parz ok. 5-7 minut. Przecedź. 

Pij po 1 szklance 2 razy dziennie dopóki dolegliwości nie ustąpią. Zapobiegawczo popijaj ciepłą herbatkę po szklance dziennie przed snem.

Nalewka na obniżoną odporność

Poprawia pracę układu odpornościowego, łagodzi stany zapalne i rozgrzewa. 

Składniki

  • 2 garście listków i młodych pędów krzewu czarnej porzeczki
  • 1 l wódki 40-proc.
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Liście i pędy włóż do słoja i zalej wódką. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce, potem przestaw do chłodu na 3 tygodnie. Zlej alkohol, liście zasyp cukrem z z kwaskiem cytrynowym. Odstaw w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając aż zrobi się syrop. Połącz z alkoholem. Przefiltruj i rozlej do butelek. 

Dodawaj po łyżce do herbaty, gdy przemarzniesz.

Napar na obrzęki i opuchlizny

Mikroelementy poprawiają krążenie krwi i limfy, więc tkanki szybciej się oczyszczają, a płyny nie gromadzą się

Składniki

  • 2 łyżki liści czarnej porzeczki (50 g/3,50 zł)
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki (90 g/4 zł), może być również
  • 1/2 pęczka świeżej lub
  • 1 łyżka kasztanowca (90 g/4 zł)

Do większego kubka wsyp liście porzeczki. Jeśli chcesz mieć napar do picia, dodaj natkę pietruszki, a jeżeli napar do okładów – ziele kasztanowca. Zalej wrzątkiem i parz 5-7 minut.  Odcedź. 

Pij ciepły 2 razy dziennie (w dni, kiedy bardziej puchniesz nawet 3). Ciepłe okłady stosuj na wszelkie obrzęki, np. spowodowane słabszym krążeniem, zmianami hormonalnymi czy nawet kontuzją.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje