Liść czarnej porzeczki wzmacnia i oczyszcza
O tym, że owoce tego krzewu należą do najzdrowszych na świecie, chyba wszyscy wiedzą. Ale skarbnicą leczniczych składników są także porzeczkowe liście.

W ostatnim miesiącu lata czarne porzeczki są już zwykle w spiżarniach w postaci soków i dżemów. Pozostały liście, które można zbierać do jesieni.
Warto to robić, bo są znakomitym surowcem na lecznicze mikstury. Można je ususzyć (na słońcu lub w piekarniku, jak inne zioła) lub przygotować aromatyczną nalewkę. W medycynie ludowej liście porzeczki wykorzystywano jako środek oczyszczania krwi, poprawy krążenia i pracy serca, bo przypomina działaniem owoce głogu.
Sprawdzą się także, gdy trzeba się pozbyć zarazków z dróg moczowych, złagodzić zmiany skórne i kiedy organizm zatrzymuje wodę. Ziele złagodzi również bóle głowy np. w infekcji czy od stresu.
Herbatka na stany zapalne dróg moczowych
Działa moczopędnie, więc przyspiesza usuwanie drobnoustrojów. Odkaża i regeneruje miejsca objęte zakażeniem.
Składniki
- 2 łyżki liści czarnej porzeczki (50 g/3,50 zł)
- 1 łyżka ziela lubczyku (50 g/4 zł) lub
- 1 łyżka skrzypu polnego (100 g/4,60 zł)
Liście porzeczki wymieszaj z lubczykiem bądź skrzypem. Zalej szklanką wrzątku i parz ok. 5-7 minut. Przecedź.
Pij po 1 szklance 2 razy dziennie dopóki dolegliwości nie ustąpią. Zapobiegawczo popijaj ciepłą herbatkę po szklance dziennie przed snem.
Nalewka na obniżoną odporność
Poprawia pracę układu odpornościowego, łagodzi stany zapalne i rozgrzewa.
Składniki
- 2 garście listków i młodych pędów krzewu czarnej porzeczki
- 1 l wódki 40-proc.
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Liście i pędy włóż do słoja i zalej wódką. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce, potem przestaw do chłodu na 3 tygodnie. Zlej alkohol, liście zasyp cukrem z z kwaskiem cytrynowym. Odstaw w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając aż zrobi się syrop. Połącz z alkoholem. Przefiltruj i rozlej do butelek.
Dodawaj po łyżce do herbaty, gdy przemarzniesz.
Napar na obrzęki i opuchlizny
Mikroelementy poprawiają krążenie krwi i limfy, więc tkanki szybciej się oczyszczają, a płyny nie gromadzą się
Składniki
- 2 łyżki liści czarnej porzeczki (50 g/3,50 zł)
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki (90 g/4 zł), może być również
- 1/2 pęczka świeżej lub
- 1 łyżka kasztanowca (90 g/4 zł)
Do większego kubka wsyp liście porzeczki. Jeśli chcesz mieć napar do picia, dodaj natkę pietruszki, a jeżeli napar do okładów – ziele kasztanowca. Zalej wrzątkiem i parz 5-7 minut. Odcedź.
Pij ciepły 2 razy dziennie (w dni, kiedy bardziej puchniesz nawet 3). Ciepłe okłady stosuj na wszelkie obrzęki, np. spowodowane słabszym krążeniem, zmianami hormonalnymi czy nawet kontuzją.