Liście, które zasłużyły na laury

article cover
123RF/PICSEL

Liście, które zasłużyły na laury

Liście laurowe w kuchni Przyprawa ma charakterystyczny korzenno-gorzkawy smak i balsamiczny aromat. Stosuje się ją do pieczonych i duszonych dań mięsnych (szczególnie dziczyzny), ryb, sosów, zup (konieczny składnik dobrego rosołu) i jako dodatek do kiszonek. Ważne, aby używać ich z umiarem, gdyż mogą powodować gorzknienie potraw.
Liście laurowe w kuchni Przyprawa ma charakterystyczny korzenno-gorzkawy smak i balsamiczny aromat. Stosuje się ją do pieczonych i duszonych dań mięsnych (szczególnie dziczyzny), ryb, sosów, zup (konieczny składnik dobrego rosołu) i jako dodatek do kiszonek. Ważne, aby używać ich z umiarem, gdyż mogą powodować gorzknienie potraw.
Mydło z Aleppo Na bazie oleju laurowego i oliwy z oliwek mieszkańcy syryjskiego miasta Aleppo od ponad 2000 lat ręcznie wyrabiają mydło, które ma właściwości antybakteryjne i jest na tyle bezpieczne, że możne być używane do pielęgnacji skóry niemowląt. Nie uczula. Najczęściej sięgają po nie osoby z wyjątkowo problematyczną skórą. Ewa Koza, mamsmak.com
Mydło z Aleppo Na bazie oleju laurowego i oliwy z oliwek mieszkańcy syryjskiego miasta Aleppo od ponad 2000 lat ręcznie wyrabiają mydło, które ma właściwości antybakteryjne i jest na tyle bezpieczne, że możne być używane do pielęgnacji skóry niemowląt. Nie uczula. Najczęściej sięgają po nie osoby z wyjątkowo problematyczną skórą. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Olejek laurowy Olejek laurowy jest z kolei rekomendowany do stosowania zewnętrznego w dolegliwościach reumatycznych. Ma też korzystny wpływ na kondycję skóry. Zalecany przy trądziku, stanach zapalnych i trudno gojących się ranach. Powinny po niego sięgnąć osoby z problematyczną skórą głowy i borykające się z nadmiernym wypadaniem włosów. Pomoże pozbyć się łupieżu. Ma działanie stymulujące na mieszki włosowe i porost włosów.
Olejek laurowy Olejek laurowy jest z kolei rekomendowany do stosowania zewnętrznego w dolegliwościach reumatycznych. Ma też korzystny wpływ na kondycję skóry. Zalecany przy trądziku, stanach zapalnych i trudno gojących się ranach. Powinny po niego sięgnąć osoby z problematyczną skórą głowy i borykające się z nadmiernym wypadaniem włosów. Pomoże pozbyć się łupieżu. Ma działanie stymulujące na mieszki włosowe i porost włosów. 123RF/PICSEL
Jak przygotować napar z liści laurowych? Pięć gramów pokruszonych liści laurowych zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy kwadrans, pod przykryciem. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do picia.
Jak przygotować napar z liści laurowych? Pięć gramów pokruszonych liści laurowych zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy kwadrans, pod przykryciem. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do picia. 123RF/PICSEL
Detoksykacja Liście mogą być spożywane nie tylko jako przyprawa, ale też w postaci łatwego do przyrządzenia naparu, który sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, działa moczopędnie i wzmacniająco na wątrobę. Stymulując wydzielanie kwasu żołądkowego aktywują też procesy trawienne.
Detoksykacja Liście mogą być spożywane nie tylko jako przyprawa, ale też w postaci łatwego do przyrządzenia naparu, który sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, działa moczopędnie i wzmacniająco na wątrobę. Stymulując wydzielanie kwasu żołądkowego aktywują też procesy trawienne. 123RF/PICSEL
Liście laurowe – właściwości lecznicze Już medycyna ludowa znała ich lecznicze właściwości. Dziś do korzystania z liści, owoców i oleju z owoców wawrzynu szlachetnego zachęcają zwolennicy ziołolecznictwa. Liście i owoce usprawniają procesy metaboliczne, dlatego tak często wykorzystywane są do doprawiania ciężkostrawnych dań mięsnych. Liście zmniejszają też ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób kardiologicznych.
Liście laurowe – właściwości lecznicze Już medycyna ludowa znała ich lecznicze właściwości. Dziś do korzystania z liści, owoców i oleju z owoców wawrzynu szlachetnego zachęcają zwolennicy ziołolecznictwa. Liście i owoce usprawniają procesy metaboliczne, dlatego tak często wykorzystywane są do doprawiania ciężkostrawnych dań mięsnych. Liście zmniejszają też ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób kardiologicznych. 123RF/PICSEL
Liście laurowe to wysuszone liście wawrzynu szlachetnego, wiecznie zielonego krzewu lub drzewa pochodzącego z Azji Mniejszej i południowych rejonów Półwyspu Bałkańskiego. W Starożytności z wawrzynu uplatano wieńce, które dekorowały głowy władców, zwycięzców i poetów, stąd ich wyjątkowa nomenklatura. Dziś dostępne dla wszystkich i chętnie stosowane w kuchni, ale zdecydowanie niedoceniane z uwagi na właściwości zdrowotne.
Liście laurowe to wysuszone liście wawrzynu szlachetnego, wiecznie zielonego krzewu lub drzewa pochodzącego z Azji Mniejszej i południowych rejonów Półwyspu Bałkańskiego. W Starożytności z wawrzynu uplatano wieńce, które dekorowały głowy władców, zwycięzców i poetów, stąd ich wyjątkowa nomenklatura. Dziś dostępne dla wszystkich i chętnie stosowane w kuchni, ale zdecydowanie niedoceniane z uwagi na właściwości zdrowotne. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?