Lubczyk: Redukuje tkankę tłuszczową i poprawia libido
Nie bez przyczyny lubczyk lekarski nazywany jest "magiczną rośliną". Kiedyś wierzono, że potrafi skutecznie zwiększać potencję, witalność i libido. Ile w tych stwierdzeniach legendy, a ile prawdy dziś trudno orzec. Pewne jest jednak to, że działa przeciwzakrzepowo, wykrztuśnie i moczopędnie, dzięki czemu skutecznie wspiera leczenie dolegliwości układu pokarmowego i oddechowego. Ponadto - za sprawą zawartych w nim fitosteroli - wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze serce, zapobiegając powstawaniu miażdżycy. Przynosi też ulgę wszystkim udręczonym pracą, nadmiernym stresem i poszukującym motywacji. Przyjrzyjmy się lubczykowi bliżej, bo naprawdę warto.
Pochodzący z Iranu i Afganistanu lubczyk wyglądem, ale i zapachem najbardziej przypomina seler i z nim też najczęściej jest mylony. Lecznicze właściwości wykazuje korzeń, z kolei po liście chętnie sięgają miłośnicy gotowania. Mało kto wyobraża sobie rosół pozbawiony charakterystycznej, intensywnej, lekko gorzkawej w smaku przyprawy. Wyciąg z lubczyku to także podstawowy składnik niezwykle popularnej przyprawy do zup w płynie.
Dlaczego lubczyk leczy?
Medycyna ludowa doceniła zdrowotne właściwości lubczyku już wieki temu. Dzięki zawartym w nim kumarynom, kwasom roślinnym, polifenolom i fitosterolom wykazuje zdolności lecznicze. Praktyka pokazała, że wspomaga między innymi leczenie nerek, oraz dróg moczowych, zapobiega wrzodom, a za sprawą fitosteroli znajduje zastosowanie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Lubczyk a odchudzanie
Lubczyk wyjątkowo dobroczynnie wpływa też na nasz układ pokarmowy. Nie tylko przyspiesza przyswajanie pokarmów i usprawnia metabolizm, ale jednocześnie zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach i łagodzi wzdęcia. Co więcej, redukując tkankę tłuszczową, skutecznie wspomaga odchudzanie.
Owiane legendą zdolności lubczyku do zwiększania popędu płciowego wiążą się z zawartymi w nim olejkami eterycznymi. Te ostatnie istotnie poprawiają ukrwienie narządów płciowych. Co do tego, że zagwarantują wierność partnera, o czym mowa w przekazach ludowych, pewności nie ma, ale faktem jest, że mogą mieć wpływ na jakość pożycia seksualnego.
Lubczyk a kulinaria
Nie bez przyczyny po lubczyk wyjątkowo chętnie sięgają miłośnicy gotowania. Doskonale wzbogaca smak zup, w tym zwłaszcza rosołu, oraz potraw mięsnych i rybnych, jak i rozmaitych sosów, sałatek, masełek czy twarożków. Co ciekawe, wykorzystywany jest nawet do wypieku chleba.
Łyżkę rozdrobnionego korzenia zalej szklanką wrzącej wody. Parz pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odcedź. Najlepsze efekty można uzyskać pijąc napar trzy razy dziennie.
Lubczyk: Przeciwwskazania
Stosowanie lubczyku może spowodować efekty uboczne u kobiet w ciąży, matek karmiących oraz osób zmagających się z chorobami serca lub nerek.