Reklama

​Lubisz truskawki? Eksperci ostrzegają: mogą być niebezpieczne dla twojego zdrowia

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, co oznacza, że stęsknieni za tymi owocami, konsumujemy je często i ze smakiem. I choć lekarze podkreślają, że truskawki są bardzo zdrowe, warto wiedzieć, że niektórym osobom mogą poważnie zaszkodzić. O co chodzi?

Gdy pojawiają się w sprzedaży, zwykle w drugiej połowie maja, wiadomo, że do lata już bliżej niż dalej. Truskawki są nie tylko smaczne, mają też wiele wartości odżywczych: są bogate w witaminę C, a także witaminy B i PP. 

Dostarczają organizmowi pektyn, które usprawniają przemianę materii, są bogate w wapń i fosfor, oczyszczają organizm, dzięki przeciwutleniaczom działają przeciwzapalnie i korzystnie pływają na pracę serca.

Na co więc powinniśmy uważać, jedząc truskawki?

Gromadzą pestycydy

Znacie tzw. brudną dwunastkę? To lista warzyw i owoców, najmocniej kumulujących pestycydy i zanieczyszczenia, na których działanie są narażone w czasie wzrostu. Truskawki zajmują na tej liście drugą pozycję. Podczas ich uprawy stosuje się środki o działaniu grzybobójczym, które są wchłaniane przez owoce, a potem dostają się do naszego organizmu.

Reklama

Efekt? Zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór, uszkodzenia układu nerwowego i odpornościowego (szczególnie u dzieci), a także problemy z płodnością.

Powodują alergie

Pyszne truskawki to jeden z najbardziej alergizujących owoców, jakie są dostępne na naszym rynku.  Jeśli jesteś uczulony na pyłki brzozy, zjedzenie truskawek może powodować swędzenie w okolicy ust. To zjawisko dotyczy jednak wyłącznie surowych owoców, w wersji przetworzonej możesz je więc jeść do woli.


Osoby uczulone na salicylany także powinny zrezygnować z jedzenia truskawek, Kontakt z tymi owocami może powodować opuchliznę, duszności, a nawet problemy z oddychaniem.

Poza tym, truskawki zawierają histaminę, która może działać uczulająco, powodując świąd, pieczenie i swędzenie, a także biegunkę.

Błonnik może drażnić jelita

Jedzenie produktów bogatych w błonnik - według wszelkich zaleceń dietetycznych - sprzyja trawieniu, utrzymaniu sylwetki i dobremu samopoczuciu. Jeśli jednak przesadzimy z ilością błonnika i przyjmiemy go zbyt dużo w krótkim czasie, może to skończyć się wzdęciami, gazami a nawet bolesnymi skurczami jelit.

Szczególnie osoby cierpiące na zespół jelita wrażliwego, a także ci, którym dokuczają wrzody, powinni jeść truskawki ostrożnie i w ograniczonych ilościach, bowiem owoce te zawierają sporo błonnika.

Warto też wybierać truskawki świeże, czerwone i twarde. Pamiętajmy o tym, że ten owoc szybko ulega zepsuciu, a podczas psucia pokrywa się pleśnią, która jest szkodliwa dla zdrowia i również może stanowić przyczynę zatrucia.


 

 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy