Reklama

Magnez, żelazo, selen i witaminy pomogą w walce z wiosennym przesileniem

Magnez, żelazo, selen, witaminy B2 i D czy niacyna - to niektóre mikroelementy i witaminy, które - zdaniem specjalistów - pomagają poradzić sobie z wiosennym przesileniem. Warto też pamiętać o aktywności fizycznej - radzą specjaliści.

Zmiana pory roku to zawsze wyzwanie dla organizmu człowieka. W walce z wiosennym przesileniem i zmęczeniem pomocny może być magnez, bez którego układ nerwowy i mięśnie nie mogłyby prawidłowo funkcjonować. Można go znaleźć w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych czy orzechach. Bogate w magnez jest także kakao, czyli podstawowy składnik np. czekolady. Szczególnie polecane są niewielkie ilości gorzkiej czekolady, gdyż zawiera duże ilości tego składnika.

Pomocna może okazać się również witamina B2 i niacyna, biorące udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów w naszym organizmie. Źródłem niacyny są m.in. mięso drobiowe, korzeń pietruszki i nasiona roślin strączkowych. Dodatkowo pomaga ona w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Z kolei witamina B2, zawarta w produktach mlecznych oraz jajach, wpływa na zdrowy wygląd skóry.

Zdaniem specjalistów, wiosną należy zadbać również o odpowiednią dawkę żelaza, które pomaga w walce ze zmęczeniem oraz wspomaga odporność. Żelazo znajduje się przede wszystkim w czerwonym mięsie, produktach z pełnego ziarna, ale także w żółtku jaja. Roślinnymi źródłami żelaza są z kolei zielone warzywa i nasiona roślin strączkowych.

Reklama

Lepszą przyswajalność żelaza można uzyskać dzięki włączeniu do diety produktów bogatych w kwas foliowy i witaminę C. Takie artykuły spożywcze korzystnie wpłyną na naszą odporność i funkcjonowanie w okresie przesilenia wiosennego.

- Chcąc dostarczyć żelaza w odpowiedniej dawce, sięgnijmy po warzywa i owoce np. paprykę, pomidora czy jabłko. W okresie oczekiwania na pierwsze świeże, sezonowe zbiory warto wspierać się mrożonkami i kiszonkami - mówi Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".

Należy także pamiętać o witaminie D i selenie, które pomogą przetrwać okres przesileń bez przeziębień. Cennym źródłem obu składników są ryby, z których najlepiej wybierać gatunki obfitujące również w nienasycone kwasy tłuszczowe tj. makrela, śledź, łosoś czy pstrąg.
Nie można zapominać także o aktywności fizycznej, która pobudza organizm do działania i dodaje energii. Wiosenne promienie słońca pomagają zapewnić odpowiedni poziom witaminy D - jej niedobór prowadzi m.in. do osłabienia i utraty apetytu. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy