Majówka – czas na grilla

article cover

Majówka – czas na grilla

W pierwszych dniach maja wielu pofolguje sobie z ilością zjadanych mięsnych przysmaków, a to może być prawdziwa katorgą dla trzewi. Produkty wysokobiałkowe są ciężkostrawne, zwłaszcza, gdy są zjadane w dużych ilościach. Co zrobić, żeby zapobiec wzdęciom, nieprzyjemnym bulgotaniom w brzuchu i innym atrakcjom trawiennym?
W pierwszych dniach maja wielu pofolguje sobie z ilością zjadanych mięsnych przysmaków, a to może być prawdziwa katorgą dla trzewi. Produkty wysokobiałkowe są ciężkostrawne, zwłaszcza, gdy są zjadane w dużych ilościach. Co zrobić, żeby zapobiec wzdęciom, nieprzyjemnym bulgotaniom w brzuchu i innym atrakcjom trawiennym?
Drugą z opcji doskonałych do mięsnej uczty jest surówka z czarnej rzepy, jabłka i ogórków kiszonych. Wystarczy duża rzepa, duże jabłko i cztery małe ogórki. Obraną ze skóry rzepę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, do jabłek i ogórków użyj większych oczek tarki. Wymieszaj dobrze składniki i gotowe. Ten zestaw nazywam czystym katalizatorem trawiennym. Nie polecam dodawać już imbiru, bo może być zbyt ostro. Świętujmy wspólny czas, smakujmy to, co sprawia nam przyjemność, dbając jednocześnie o zdrowie. Ono nie ma ceny. Ewa Koza, mamsmak.pl
Drugą z opcji doskonałych do mięsnej uczty jest surówka z czarnej rzepy, jabłka i ogórków kiszonych. Wystarczy duża rzepa, duże jabłko i cztery małe ogórki. Obraną ze skóry rzepę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, do jabłek i ogórków użyj większych oczek tarki. Wymieszaj dobrze składniki i gotowe. Ten zestaw nazywam czystym katalizatorem trawiennym. Nie polecam dodawać już imbiru, bo może być zbyt ostro. Świętujmy wspólny czas, smakujmy to, co sprawia nam przyjemność, dbając jednocześnie o zdrowie. Ono nie ma ceny. Ewa Koza, mamsmak.pl
Masz ochotą na coś innego? Zetrzyj kawałek korzenia imbiru i dodaj go do surówki, która powinna być punktem obowiązkowym grillowej biesiady. Z mięsnymi przysmakami dobrze komponuje się prosta i szybka w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i ogórków kiszonych. Jak ją przygotować?
Masz ochotą na coś innego? Zetrzyj kawałek korzenia imbiru i dodaj go do surówki, która powinna być punktem obowiązkowym grillowej biesiady. Z mięsnymi przysmakami dobrze komponuje się prosta i szybka w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i ogórków kiszonych. Jak ją przygotować?
Potrzebujesz pół kapusty pekińskiej, jedną dużą lub dwie małe papryki i trzy-cztery ogórki. Kapustę poszatkuj najdrobniej, paprykę i ogórki pokrój w małą kostkę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i skrop je sokiem z całej cytryny. Opcjonalnie dodaj łyżkę oliwy i łyżeczkę czarnuszki. Małe czarne ziarenka to przyprawa idealna dla mięsożerców – stymulując wydzielanie żółci przyspiesza trawienie tłustych produktów, ma też korzystny wpływ na metabolizm białek. Śmiało dodaj do tej surówki starty imbir.
Potrzebujesz pół kapusty pekińskiej, jedną dużą lub dwie małe papryki i trzy-cztery ogórki. Kapustę poszatkuj najdrobniej, paprykę i ogórki pokrój w małą kostkę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i skrop je sokiem z całej cytryny. Opcjonalnie dodaj łyżkę oliwy i łyżeczkę czarnuszki. Małe czarne ziarenka to przyprawa idealna dla mięsożerców – stymulując wydzielanie żółci przyspiesza trawienie tłustych produktów, ma też korzystny wpływ na metabolizm białek. Śmiało dodaj do tej surówki starty imbir.
Jedz z apetytem, ale i z głową. Skosztuj każdego rodzaju mięsa, ale nie jedz bez umiaru, bo to gwarantowany ból brzucha. Do każdej porcji mięsa dodaj trochę musztardy albo chrzanu, najlepiej świeżo startego. One nie tylko poprawią smak, ale przyspieszą metabolizm i zmniejszą ryzyko dyskomfortu trawiennego.
Jedz z apetytem, ale i z głową. Skosztuj każdego rodzaju mięsa, ale nie jedz bez umiaru, bo to gwarantowany ból brzucha. Do każdej porcji mięsa dodaj trochę musztardy albo chrzanu, najlepiej świeżo startego. One nie tylko poprawią smak, ale przyspieszą metabolizm i zmniejszą ryzyko dyskomfortu trawiennego.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?