Reklama

Mak uspokaja i wzmacnia kości

Zawiera cenne substancje, w tym witaminę D, dlatego polecany jest zwłaszcza zimą, gdy brakuje słońca, które pomaga nam ją wyprodukować.

W kuchni najczęściej używamy maku niebieskiego. Znacznie mniej popularny jest biały mak, z którego robione jest nadzienie poznańskich rogali marcińskich. 

Mak, choć zwykle używany jest do słodkich potraw, sprawdza się też w wytrawnych, np. może zastąpić klasyczną panierkę z bułki tartej. 

Zawiera duże ilości witaminy A, E, B3, B6, D, wapnia, cynku, selenu i potasu, ale też kwasów omega i fitosteroli. Ma dużo właściwości zdrowotnych. 

Łagodzi bóle i poprawia nastrój - rozluźnia napięcia mięśni, uspokaja, zmniejsza rozdrażnienie i pomaga zasnąć. 

Reklama

Działa też przeciwbólowo i przeciwkolkowo, dlatego polecany jest przy częstych skurczach jelit, dróg żółciowych i moczowych. 

Zapobiega osteoporozie - reguluje gospodarkę hormonalną i zwiększa gęstość kości. Pomocny jest dla kobiet w czasie menopauzy. Reguluje pracę jelit - dzięki czemu zapobiega zaparciom i biegunkom. 


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy