Mak uspokaja i wzmacnia kości
Zawiera cenne substancje, w tym witaminę D, dlatego polecany jest zwłaszcza zimą, gdy brakuje słońca, które pomaga nam ją wyprodukować.
W kuchni najczęściej używamy maku niebieskiego. Znacznie mniej popularny jest biały mak, z którego robione jest nadzienie poznańskich rogali marcińskich.
Mak, choć zwykle używany jest do słodkich potraw, sprawdza się też w wytrawnych, np. może zastąpić klasyczną panierkę z bułki tartej.
Zawiera duże ilości witaminy A, E, B3, B6, D, wapnia, cynku, selenu i potasu, ale też kwasów omega i fitosteroli. Ma dużo właściwości zdrowotnych.
Łagodzi bóle i poprawia nastrój - rozluźnia napięcia mięśni, uspokaja, zmniejsza rozdrażnienie i pomaga zasnąć.
Działa też przeciwbólowo i przeciwkolkowo, dlatego polecany jest przy częstych skurczach jelit, dróg żółciowych i moczowych.
Zapobiega osteoporozie - reguluje gospodarkę hormonalną i zwiększa gęstość kości. Pomocny jest dla kobiet w czasie menopauzy. Reguluje pracę jelit - dzięki czemu zapobiega zaparciom i biegunkom.