Danie uniwersalne, tanie, bezmięsne i szybkie. Nierzadko ratuje z opresji, gdy zakamarki spiżarek i lodówek wydają się już wysprzątane z ostatnich zapasów. Dziś urozmaicona wersja makaronu z serem. Jak odczarować nudę w kuchni?
Naleśniki z serem, makaron z serem, ziemniaki z jajkiem czy zalewajka to swoiste koła ratunkowe w niejednym domu.
Nierzadko były piątkowym rytuałem, tam, gdzie w tym dniu powstrzymywano się od spożywania mięsa. Nawet z potraw, które zjadamy bez specjalnej ekscytacji, przy odrobinie dobrych chęci, możemy wyczarować niezapomnianą ucztę.
Kto powiedział, że gotując makaron z serem nie możemy zaskoczyć domowników?
Wystarczy uruchomić wyobraźnie, poprzeglądać kuchenne zakamarki i odczarować rutynę. Czego będziemy potrzebować do przygotowania dwóch - trzech porcji?
- 150 gramów dobrej jakości makaronu, na przykład z mąki durum,
- 250 gramów białego sera,
- garść rodzynek,
- duże, soczyste i słodkie jabłko,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- 2 łyżki białego sezamu,
- 2 łyżki słonecznika,
- łyżeczka czarnuszki,
- 10 stokrotek.