Reklama

Makrobiotyczna dieta doda energii na wiosnę

Na przekór modnym dietom – wolisz talerz makaronu od grillowanego kurczaka? Albo jarskiego burgera? Na takim menu też można schudnąć i na dodatek, świetnie się poczuć.

O diecie makrobiotycznej mówi się trochę mniej niż o bezglutenowej czy białkowej, bo nie daje takich błyskawicznych efektów odchudzania. Traci się na niej nadwagę wolniej, ale za to na dobre. Nie ma też obawy, że będziesz głodna, bo produkty z pełnego ziarna, które są jej podstawą, są bardzo sycące.

Dieta dla fanek natury: Lubisz dobrze zjeść, ale unikasz mięsa? I chemii w jedzeniu? Dieta makrobiotyczna jest dla ciebie! Będziesz jadła zdrowo i lokalnie. Dużo zboża (w tym nawet gotowaną pszenicę), warzywa i owoce (przede wszystkim z twojego regionu, aby unikać konserwantów), od czasu do czasu ryba i twaróg. Słyszysz wciąż, że produkty mączne tuczą? Dozwolone są tylko z pełnego ziarna - przedłużają czas jedzenia, bo wymagają starannego gryzienia i żucia. Dzięki temu je się mniej. To nie biała drożdżówka, którą pochłaniasz migiem i nawet tego nie zauważasz.

Reklama

Jakie są korzyści

Schudniesz 3-4kg w ciągu miesiąca: Dietetycy zapewniają, że "tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów" - aby skutecznie pozbyć się tkanki tłuszczowej, trzeba jeść produkty zbożowe. Tobie ich nie zabraknie!

Poczujesz przypływ energii: Ominie cię wiosenne osłabienie, nie będziesz senna. To właśnie węglowodany stanowią najcenniejsze źródło energii dla organizmu.

Apetyt na słodycze zniknie na dobre: W tej diecie jest bardzo dużo błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi. Już nie powiesz: "Spadł mi cukier, muszę zjeść coś słodkiego"!

Będzie wyglądać młodziej: W pełnoziarnistych produktach zbożowych jest cynk, selen, miedź, witaminy z grupy B. Poprawią wygląd skóry (opóźniają pojawianie się zmarszczek), wzmocnią włosy i paznokcie.

Idealna na koniec zimy

Iza Czajka, fizjolog żywienia: Polecałabym tę dietę zwłaszcza tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia. Dostarczy tyle błonnika, że wreszcie znikną trapiące takie osoby zaparcia i wzdęcia. Jeśli ktoś ma wrażliwy układ pokarmowy i gorzej toleruje błonnik, wystarczy zamienić chleb żytni na graham czy staropolski, grube kasze na drobniejsze, a brązowy ryż na parboiled - to produkty lżej strawne. Planujesz z wiosną zacząć biegać czy ćwiczyć? Ta dieta w zdrowy sposób zaspokoi nasze nowe potrzeby energetyczne, bez konieczności sięgania po wzmacniające batony czy słodkie przekąski.

Rośliny strączkowe zastąpią mięso

Falafel (kulki z cieciorki)

Składniki: szklanka cieciorki, cebula, 2 ząbki czosnku, po łyżce natki i kolendry, kumin, cynamon, sól, pieprz, olej do smażenia

Cieciorkę namocz w zimnej wodzie na noc. Zmień wodę i gotuj do miękkości. Odcedź, zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem oleju). Jeśli będzie za sucha, dodaj wody. Uformuj małe kotleciki i obsmaż na oleju lub upiecz. Osusz na ręczniku papierowym. Zjedz z surówką z marchwi.

Sałatka z fasolki

Składniki: 30 dag zielonej fasolki szparagowej, 4 orzechy laskowe, ząbek czosnku, rozgnieciony, łyżka oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz do smaku, szczypta mielonej papryczki chilli

Fasolkę oczyść i ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Z oliwy, soku cytrynowego, miodu, czosnku i soli przyrządź sos winegret. Jeszcze ciepłą fasolkę posyp orzechami i polej sosem.

Grillowana kanapka

Składniki: 2 kromki razowego chleba, łyżeczka pesto z natki i orzechów włoskich, garść szpinaku baby, ogórek kiszony, plasterek ostrego sera koziego

Obie kromki chleba posmaruj z jednej strony pesto (jak masłem). Obłóż je listkami szpinaku, następnie plasterkami ogórka kiszonego. Na jednej z kromek ułóż plasterek sera. Złóż razem chleb i włóż kanapkę do opiekacza. Podgrzewaj tylko chwilę, aby chleb zrobił się chrupiący.

Hummus (porcja na kilka dni)

Składniki: 2/3 szklanki cieciorki, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z cytryny, 3 łyżki pasty tahini, oliwa do polania, natka pietruszki, sól, pieprz

Cieciorkę zalej wodą i zostaw tak na noc. Zmień wodę. Gotuj do miękkości (przynajmniej godzinę). Odcedź, zostawiając trochę wody z gotowania. Zmiksuj cieciorkę z czosnkiem, sokiem i tahini. Pod koniec dodaj wodę, aby hummus zyskał gładką konsystencję. Przypraw do smaku. Polej oliwą, posyp natką.

Zasady diety: Co jeść

Produkty zbożowe: Pieczywo i makarony razowe, gotowana pszenica, grube kasze, płatki zbożowe, brązowy ryż

Warzywa i owoce: Jak najmniej przetworzone i niekonserwowane

Ryby, rośliny strączkowe, nabiał: Wymiennie, mała porcja dziennie

Tłuszcz roślinny, nie więcej niż 1-2 łyżki dziennie

Napoje: Woda, kawa zbożowa, herbaty ziołowe bez żadnych dodatków, zakwas buraczany

Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy