Maliny na przeziębienie - przepisy na domowe lekarstwa
Owoce malin są środkiem napotnym, używanym w czasie przeziębień, angin, infekcji bakteryjnych i wirusowych przebiegających z gorączką. Po wypiciu naparu lub soku z malin, zwykle po upływie godziny obficie się spocimy, ponieważ zawarty w nich kwas salicylowy pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają. Maliny działają też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dlatego też są doskonałym domowym lekiem na przeziębienie i grypę.
2 łyżki suszonych malin zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź.
Pij 3 razy dziennie po szklance naparu zwłaszcza podczas anginy.
250 g malin wrzuć do słoika i zasyp 200 g cukru. Zakręcony słoik włóż do garnka z wodą (niech woda przykrywa go do połowy). Gotuj przez 5 minut.
Możesz też do dużego słoja wsypywać warstwami maliny oraz cukier, a następnie przykryć go gazą i ustawić na tydzień w nasłonecznionym miejscu.
Po tym czasie zlej sok do butelek, szczelnie zamknij i odstaw.
Osoby ze skazą moczanową oraz niewydolnością nerek nie powinny zjadać malin w nadmiarze, ze względu na zawarte w nich duże ilości puryn.