Reklama

Reklama

Maliny – synonim zdrowia

Nie bez powodu funkcjonuje powiedzenie: „dziewczyna jak malina”. Ten owoc jest dla nas synonimem piękna, zdrowia i witalności. Czym maliny zaskarbiły sobie tak mocną pozycję nie tylko wśród letnich owoców?

Malina jest krzewem z rodziny różowatych. Rośnie w lasach, zaroślach, na polanach. Uprawiana jest w wielu krajach klimatu umiarkowanego. Obecnie występuje ponad dwieście gatunków malin. W zależności od odmiany, różnią się wielkością owoców, barwą i smakiem.

Reklama

Surowcem zielarskim są świeże i suszone owoce oraz liście. Walory odżywcze, zdrowotne i smakowe malin doceniane są od wieków. Świeże owoce dostępne są zaledwie przez kilka tygodni, ale malina jest jednym z najczęściej przetwarzanych owoców. Dżemy, konfitury, soki, nalewki czy galaretki skradły serca i podniebienia naszych przodków. Choć dziś nie mamy kłopotu z dostępnością najbardziej egzotycznych owoców, maliny wciąż mają szczególne miejsce na naszych stołach.

Wartości odżywcze owoców

Owocem maliny jest wielokrotny pestkowiec o czerwonej barwie i aromatycznym zapachu. Maliny obfitują w kwasy organiczne, głównie: cytrynowy, jabłkowy i salicylowy, a także pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe i lotne związki zapachowe. Znajdziemy w nich szereg cennych witamin, na czele z witaminą życia: C, witaminą młodości: E i witaminami z grupy B. Owoce są więc doskonałym wsparciem dla naszego systemu odpornościowego, pomagają neutralizować wolne rodniki i mają korzystny wpływ na system nerwowy oraz zdolności poznawcze. Maliny to też bogactwo składników mineralnych, są cennym źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza, stąd będą korzystne dla serca i układu krwionośnego, potrzebne dla mocnych kości i zębów, a także zalecane przy anemii.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje