Mango – słodki krok w stronę zdrowia
Wiosna puka do okien, marzec ma jednak swoje prawa. Zmienność aury to poważny sprawdzian dla naszego systemu immunologicznego. Natury nie da się oszukać. Po kilku zimowych miesiącach nasze organizmy się osłabione i właśnie teraz potrzebna im duża dawka witamin i minerałów.
Skąd je czerpać? Najskuteczniej z pięciu porcji warzyw i owoców. Zjadanych regularnie, codziennie, nie okazjonalnie. Konsekwencja się opłaca, a utrwalone dobre nawyki żywieniowe są najskuteczniejszą tarczą chroniącą nas przed przeziębieniem.
Na wysyp polskich warzyw i owoców musimy jeszcze poczekać. Korzystajmy śmiało z tego, co mamy w zasięgu. Jeśli domowe zapasy kiszonej kapusty czy ogórków jeszcze się nie wyczerpały -włączmy je do codziennego menu.
Warto odkurzyć kiełkownicę i zabrać się do hodowania kiełków. One są esencją wartości odżywczych roślin. Świetnie komponują się z sałatkami i kanapkami wzbogacając ich smak, a przede wszystkim jakość.
A co z owocami i warzywami z importu? W erze zachwytu żywnością ekologiczną nie brak mocno krytycznych głosów. Trudno się łudzić, że zostały zerwane wczoraj i dziś trafiają do naszych rąk.
Na pewno nie są tak słodkie i soczyste, jak te, które zjadamy będąc na egzotycznych wakacjach. Logiczne jest, że muszą być też chemicznie zakonserwowane, aby dotarły do miejsca przeznaczenia w odpowiednim stanie.
Czy z nich korzystać, czy też nie? Wymiana argumentów mogłaby trwać w nieskończoność. Dyskusji nie podlega natomiast fakt, że monotonia wycisza nasz przewód pokarmowy i dbając o dobrą kondycję jelit powinniśmy urozmaicać jadłospis. Mango - jedna z propozycji nad którą warto się zastanowić.
Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, w postaci witaminy C, A, E - neutralizuje wolne rodniki i nazywane bywa owocem młodości. Nie tylko zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych, ale też zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek.
Często polecane jest rekonwalescentom, dla wzmocnienia organizmu po długotrwałych, wyczerpujących chorobach. Owoce mango to również bogactwo witamin z grupy B, a tym samym naturalne wsparcie systemu nerwowego, poprawa koncentracji i zdolności zapamiętywania. Mango obfituje w składniki mineralne, głównie magnez i potas.
Jedząc ten słodki, soczysty owoc wspieramy serce i dbamy o normalizację ciśnienia tętniczego krwi. Trzeba pamiętać, że obfituje w cukry proste, stąd diabetycy powinni spożywać mango w ograniczonych ilościach. Znajdziemy w nim błonnik, a ten nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale daje uczucie sytości, co przy wiosennych planach redukcji wagi może okazać się bardzo pomocne.
Odżywianie jest sumą małych kroków, które dają wielki efekt - poprawę zdrowia, albo jego utratę. Po zjedzeniu jednego mango nie wyleczymy wszystkich dysfunkcji zdrowotnych, niemniej dbając o jadłospis zwiększamy swoje szanse na zdrowsze i bardziej beztroskie życie.
Czy warto? Każdy ma swoją odpowiedź. Każdy sam wycenia wartość własnego życia i zdrowia.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***