Reklama

Melisa - ukoi nerwy, poprawi pracę wątroby

Starożytni cenili lecznicze i miododajne właściwości melisy. Do dziś uważa się, że miód melisowy wyjątkowo korzystnie działa na nasz organizm.

Melisę można uprawiać w ogródku, doniczce, spotkamy ją także rosnącą dziko.

Co zawiera?

Olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne, witaminę C, flawonoidy.

Na co pomaga?

Ma właściwości uspokajające. Działa delikatnie nasennie, oddala depresję, łagodzi stany lękowe, chwiejne nastroje, rozdrażnienie, napięciowe bóle głowy i kołatanie serca.

Melisa także delikatnie reguluje trawienie i likwiduje wzdęcia. Stosuje się ją też na obniżenie ciśnienia. Ma ponadto właściwości wiruso- i bakteriobójcze.

Napar ze świeżych lub suszonych liści melisy można pić 2-3 razy dziennie jak herbatkę – zapobiegnie stłuszczeniu wątroby i zadziała przeciwmiażdżycowo. Okład ze świeżych liści melisy (posiekanych lub utartych w moździerzu) stosuje się przy bólach reumatycznych.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy