Melisa - ukoi nerwy, poprawi pracę wątroby
Starożytni cenili lecznicze i miododajne właściwości melisy. Do dziś uważa się, że miód melisowy wyjątkowo korzystnie działa na nasz organizm.
Melisę można uprawiać w ogródku, doniczce, spotkamy ją także rosnącą dziko.
Olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne, witaminę C, flawonoidy.
Ma właściwości uspokajające. Działa delikatnie nasennie, oddala depresję, łagodzi stany lękowe, chwiejne nastroje, rozdrażnienie, napięciowe bóle głowy i kołatanie serca.
Melisa także delikatnie reguluje trawienie i likwiduje wzdęcia. Stosuje się ją też na obniżenie ciśnienia. Ma ponadto właściwości wiruso- i bakteriobójcze.
Napar ze świeżych lub suszonych liści melisy można pić 2-3 razy dziennie jak herbatkę – zapobiegnie stłuszczeniu wątroby i zadziała przeciwmiażdżycowo. Okład ze świeżych liści melisy (posiekanych lub utartych w moździerzu) stosuje się przy bólach reumatycznych.