Reklama

Reklama

Mięso dla malucha

​Mięso w diecie dziecka może pojawić się już dość wcześnie. Jeżeli maluch jest karmiony butelką, to już po 5. miesiącu życia. U niemowlaka żywionego mlekiem mamy niewiele później, bo po 6. miesiącu.

Mięso powinno znaleźć się w diecie dziecka, bowiem zawiera wiele cennych składników, niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Jest potrzebne ze względu na łatwo przyswajalne żelazo, którego niedobór jest przyczyną anemii.

Reklama

To także naturalne źródło białka - podstawowego budulca organizmu. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, niezbędne do rozwoju układu nerwowego i czerwonych krwinek.

Jako pierwszy na stole powinien zagościć drób w formie kurczaka lub indyka. To drugie jest uważane za najmniej alergizujące, a do tego nie jest przesadnie tłuste. Później może zostać włączone mięso królika, jagnięcina i cielęcina. To właśnie te trzy gatunki mięs uważane są za najbardziej wartościowe dla maluchów. W pierwszym etapie mięso powinno być ugotowane bez dodatków soli i warzyw. Smaku dodadzą mu dołączone ugotowane warzywa. Z czasem można wprowadzać przyprawy.

 Jeżeli u dziecka wystąpi alergia na drób, rozwiązaniem może być królik lub jagnięcina. Te dwa gatunki uważane są za najmniej uczulające i warto zacząć właśnie od nich.


Dowiedz się więcej na temat: mięso

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje