Mięta pieprzowa: Właściwości i zastosowania
Miętę pieprzową najczęściej stosujemy w leczeniu dolegliwości żołądkowych, dlatego od dawna jest wykorzystywana w medycynie ludowej. Okazuje się, że ta niepozorna roślina ma wszechstronne działanie: wykazuje właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. Mięta pomaga w złagodzeniu dolegliwości grypowych i przynosi ulgę w przeziębieniu, lecz nie każdy wie, że można ją jeszcze wykorzystać w inny sposób. W jaki? O tym przekonasz się, czytając ten artykuł.
Mięta pieprzowa to ziele, które ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Liście tej rośliny stanowią bazę do stworzenia leczniczego naparu. Najczęściej mięta kojarzona jest jako naturalny lek na dolegliwości żołądkowe, dlatego tak chętnie stosuje się ją podczas bólu brzucha oraz niestrawności. Z mięty pozyskuje się również olejek miętowy oraz mentol, które mają zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Ziele to wykazuje działanie rozkurczowe i przeciwbólowe oraz obniża napięcie mięśni gładkich. Swoje właściwości zawdzięcza zawartości witamin A i C oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz olejków eterycznych, a także flawonoidów i garbników.
Zastosowanie mięty pieprzowej
Uzyskany z mięty pieprzowej napar w tradycyjnej fitoterapii stosowany jest w leczeniu wszelkich dolegliwości układu pokarmowego: zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, co wpływa pozytywnie na procesy trawienia oraz ułatwia przyswajanie cennych związków, które zawarte są w pokarmie. Mięta poprawia perystaltykę jelit, więc trawione treści są szybciej wydalane z organizmu, a powstałe wzdęcia są szybko neutralizowane. Picie herbatki miętowej zaleca się po spożyciu tłustych i obfitych posiłków. Okazuje się, że to niezwykłe ziele wspomaga również pracę wątroby i dróg żółciowych. Pomocne okaże się w leczeniu kamicy żółciowej oraz w czasie rekonwalescencji po przebytych dolegliwościach wątrobowych.
Pozyskiwany z mięty olejek można wykorzystać w leczeniu schorzeń układu oddechowego. Pomocny okaże się podczas nieżytu błony śluzowej nosa oraz jamy ustnej. Mieszanka otrzymana z kilku kropel olejku i ciepłej wody szybko przynosi ulgę. Zastosowanie inhalacji z dodatkiem specyfiku okazuje się zbawienne w leczeniu dolegliwości takich jak: zapalenie zatok, grypa oraz przeziębienie. Ponadto olejek stosowany zewnętrzne przynosi ulgę w uciążliwej migrenie, nerwobólach oraz bólach mięśni. Pomoże także w leczeniu dolegliwości dermatologicznych. Przyłożony do opryszczki liść mięty sprawia, że zmiana wirusowa szybciej się goi, a ponadto neutralizuje nieprzyjemne swędzenie oraz ból. Wykazuje działanie przeciwzapalne i znieczulające, dlatego może przynieść ukojenie po ukąszeniach owadów.
Praktyczne zastosowanie mięty
Mięta ma działanie orzeźwiające. Dlatego warto pić wodę z jej dodatkiem podczas upałów: w tym celu świetnie sprawdzą się świeże liście. Marokańczycy wykorzystują gorącą miętową herbatę podczas upalnych dni. Taki napój wzmaga pocenie się, dlatego odczuwa się znaczną ulgę i poczucie ochłodzenia. Miętę wykorzystuje się też masowo w sztuce kulinarnej: nadaje delikatnego smaku daniom mięsnym: baraninie, jagnięcinie, cielęcinie oraz rybom. Warto pamiętać, aby nie przesadzać z ilością dodawanej przyprawy, ponieważ jej aromat jest bardzo silny.
Napary z mięty w nadmiarze wykazują niestety działania niepożądane. Podawane doustnie mogę podrażniać żołądek i wywoływać ból brzucha oraz wymioty. W ekstremalnych przypadkach powodują senność i zaburzenia neurologiczne. Ponadto długotrwałe zewnętrzne stosowanie olejku może doprowadzić do podrażnień skóry, dlatego zaleca się rozcieńczanie specyfiku wodą albo oliwą.