Migdały – przekąska, na którą warto się skusić

article cover
123RF/PICSEL

Migdały – przekąska, na którą warto się skusić

Przy schorzeniach dróg moczowych Są korzystne przy schorzeniach układu moczowego, na przykład kamieniach nerkowych i chorobach dróg żółciowych. Ewa Koza, mamsmak.com
Przy schorzeniach dróg moczowych Są korzystne przy schorzeniach układu moczowego, na przykład kamieniach nerkowych i chorobach dróg żółciowych. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Dla stroniących od mięsa Migdały są cennym źródłem białka roślinnego, mają go więcej niż fasola, dlatego powinny włączyć je do jadłospisu osoby, które nie przepadają za daniami mięsnymi.
Dla stroniących od mięsa Migdały są cennym źródłem białka roślinnego, mają go więcej niż fasola, dlatego powinny włączyć je do jadłospisu osoby, które nie przepadają za daniami mięsnymi. 123RF/PICSEL
Dla znerwicowanych Migdały zawierają silny pakiet substancji wzmacniających pracę systemu nerwowego i zdolności poznawczych. Znajdziemy w nich magnez, witaminy z grupy B i NNKT.
Dla znerwicowanych Migdały zawierają silny pakiet substancji wzmacniających pracę systemu nerwowego i zdolności poznawczych. Znajdziemy w nich magnez, witaminy z grupy B i NNKT. 123RF/PICSEL
Dla ciężarnych Migdały powinny być zawsze w zasięgu przyszłej mamy. Obfitują w korzystny dla rozwoju płodu kwas foliowy i pomagają radzić sobie z częstymi w czasie ciąży mdłościami.
Dla ciężarnych Migdały powinny być zawsze w zasięgu przyszłej mamy. Obfitują w korzystny dla rozwoju płodu kwas foliowy i pomagają radzić sobie z częstymi w czasie ciąży mdłościami. 123RF/PICSEL
Przy infekcjach górnych dróg oddechowych Zwolennicy naturalnych metod leczenia polecają stosowanie migdałów jako leku wykrztuśnego w schorzeniach oskrzeli i suchym kaszlu.
Przy infekcjach górnych dróg oddechowych Zwolennicy naturalnych metod leczenia polecają stosowanie migdałów jako leku wykrztuśnego w schorzeniach oskrzeli i suchym kaszlu. 123RF/PICSEL
Dla serca Dzięki licznym substancjom, takim jak witamina E, NNKT, błonnik i flawonoidy migdały korzystnie wpływają na krążenie, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, czyli wspierają prace serca.
Dla serca Dzięki licznym substancjom, takim jak witamina E, NNKT, błonnik i flawonoidy migdały korzystnie wpływają na krążenie, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, czyli wspierają prace serca. 123RF/PICSEL
Polecane w diecie cukrzycowej Migdały są rekomendowane dla borykających się z cukrzycą i obciążonych nią genetycznie. Zawarte w nich NNKT, witaminy, składniki mineralne i białko korzystnie wpływają na poziom cukru i cholesterolu we krwi, dzięki czemu pomagają zapobiec cukrzycy typu 2 lub ograniczyć rozwój choroby.
Polecane w diecie cukrzycowej Migdały są rekomendowane dla borykających się z cukrzycą i obciążonych nią genetycznie. Zawarte w nich NNKT, witaminy, składniki mineralne i białko korzystnie wpływają na poziom cukru i cholesterolu we krwi, dzięki czemu pomagają zapobiec cukrzycy typu 2 lub ograniczyć rozwój choroby. 123RF/PICSEL
Korzystne dla sylwetki Choć są wysokokaloryczne – będą sprzyjały pięknej sylwetce. Warunkiem jest, jak zawsze, umiar i zdrowy rozsądek. Migdały zawierają wysokie dawki błonnika, dzięki czemu wypełniając żołądek utrwalają uczucie sytości. Są też skarbnicą najcenniejszych dla człowieka tłuszczów – NNKT, które regulują metabolizm. Aby uzyskać pożądany efekt zjedz kilka sztuk, ale nie folguj sobie. Nawet najcenniejsze odżywczo produkty, zjadane w nadmiarze, szkodzą.
Korzystne dla sylwetki Choć są wysokokaloryczne – będą sprzyjały pięknej sylwetce. Warunkiem jest, jak zawsze, umiar i zdrowy rozsądek. Migdały zawierają wysokie dawki błonnika, dzięki czemu wypełniając żołądek utrwalają uczucie sytości. Są też skarbnicą najcenniejszych dla człowieka tłuszczów – NNKT, które regulują metabolizm. Aby uzyskać pożądany efekt zjedz kilka sztuk, ale nie folguj sobie. Nawet najcenniejsze odżywczo produkty, zjadane w nadmiarze, szkodzą. 123RF/PICSEL
Migdały w roli główniej Migdały sprawdzą się nie tylko solo, ale też w wielu połączeniach, tak w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Całe migdały warto dodać do porannej owsianki. Płatkami migdałowymi można ozdobić wymyślne desery, ciasta, torty, naleśniki, gofry czy sałatki – zarówno te z dodatkiem mięs czy serów, jak też stworzone wyłącznie na bazie warzyw. Migdały mogą być alternatywą dla tradycyjnego panierowania ryb i drobiu. Mięsa usmażone z dodatkiem migdałowych płatków nabiorą wyjątkowego smaku. Warto mieć je pod ręką, gdy dopadnie cię miały głód. Już kilka sztuk pozwoli dotrwać do najbliższego posiłku, bez sięgania po niezdrowe przekąski. Co zyskamy jedząc migdały?
Migdały w roli główniej Migdały sprawdzą się nie tylko solo, ale też w wielu połączeniach, tak w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Całe migdały warto dodać do porannej owsianki. Płatkami migdałowymi można ozdobić wymyślne desery, ciasta, torty, naleśniki, gofry czy sałatki – zarówno te z dodatkiem mięs czy serów, jak też stworzone wyłącznie na bazie warzyw. Migdały mogą być alternatywą dla tradycyjnego panierowania ryb i drobiu. Mięsa usmażone z dodatkiem migdałowych płatków nabiorą wyjątkowego smaku. Warto mieć je pod ręką, gdy dopadnie cię miały głód. Już kilka sztuk pozwoli dotrwać do najbliższego posiłku, bez sięgania po niezdrowe przekąski. Co zyskamy jedząc migdały? 123RF/PICSEL
Są pyszne i przyjemnie chrupią w zębach. Obok zmysłu węchu i smaku, również słuch ma swój udział w pełnym delektowaniu się smakami. Lubimy odgłos chrupania, dlatego tak dużą popularnością cieszą się słone przekąski, takie jak chipsy, naciosy, popcorn czy paluszki. Zostaw już te puste kalorie, sięgnij po migdały – są bezkonkurencyjne.
Są pyszne i przyjemnie chrupią w zębach. Obok zmysłu węchu i smaku, również słuch ma swój udział w pełnym delektowaniu się smakami. Lubimy odgłos chrupania, dlatego tak dużą popularnością cieszą się słone przekąski, takie jak chipsy, naciosy, popcorn czy paluszki. Zostaw już te puste kalorie, sięgnij po migdały – są bezkonkurencyjne.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?