Miód zamiast cukru: Czy warto słodzić miodem?
Wiele osób sięga po miód zamiast cukru. Wszystko przez to, że jest on powszechnie uznawany za jego zdrowy zamiennik. Okazuje się jednak, że jest nieco inaczej. Warto więc słodzić miodem?
Po miód zamiast cukru sięgają osoby, którym zależy na składnikach odżywczych w nim zawartych. Miód zawiera m.in. potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo. By jednak był on cennym źródłem tych mikroelementów, należałoby go jeść w sporych ilościach.
Należy pamiętać, że mimo wszystko miód to także cukier. W porównaniu z białym cukrem ma prawie tyle samo kalorii, więc stosowanie miodu jako zamiennika nie jest tutaj najlepszym rozwiązaniem.
Miód zachowa swoje wartości odżywcze, jeśli nie będzie miał kontaktu z wysoką temperaturą. Uznaje się, że w temperaturze powyżej 50°C traci właściwości zdrowotne. Zatem posłodzenie nim gorącej herbaty nie jest najlepszym pomysłem.
Jeśli jednak dalej chcemy słodzić miodem zamiast cukrem, to nic nie stoi na przeszkodzie. Warto jedynie pamiętać, by nie stosować go w nadmiarze. Zbyt duża ilość miodu w diecie nie będzie korzystna dla naszego zdrowia.
Czytaj więcej:
Jak wyszczuplić masywne łydki? Oto sprawdzone sposoby!
Zioła, które zapewniają zdrowy sen
Jak prawidłowo zakładać stanik?
Zobacz także: