Miód zamiast cukru: Czy warto słodzić miodem?

Wiele osób sięga po miód zamiast cukru. Wszystko przez to, że jest on powszechnie uznawany za jego zdrowy zamiennik. Okazuje się jednak, że jest nieco inaczej. Warto więc słodzić miodem?

Posłodzenie gorącej herbaty miodem nie jest najlepszym pomysłem
Posłodzenie gorącej herbaty miodem nie jest najlepszym pomysłem123RF/PICSEL

Miód zamiast cukru nie jest dobrym rozwiązaniem

Po miód zamiast cukru sięgają osoby, którym zależy na składnikach odżywczych w nim zawartych. Miód zawiera m.in. potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo. By jednak był on cennym źródłem tych mikroelementów, należałoby go jeść w sporych ilościach. 

Należy pamiętać, że mimo wszystko miód to także cukier. W porównaniu z białym cukrem ma prawie tyle samo kalorii, więc stosowanie miodu jako zamiennika nie jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. 

Gorąca herbata może spowodować, że miód straci wszystkie wartości odżywcze
Gorąca herbata może spowodować, że miód straci wszystkie wartości odżywcze123RF/PICSEL

Warto słodzić miodem?

Miód zachowa swoje wartości odżywcze, jeśli nie będzie miał kontaktu z wysoką temperaturą. Uznaje się, że w temperaturze powyżej 50°C traci właściwości zdrowotne. Zatem posłodzenie nim gorącej herbaty nie jest najlepszym pomysłem.

Jeśli jednak dalej chcemy słodzić miodem zamiast cukrem, to nic nie stoi na przeszkodzie. Warto jedynie pamiętać, by nie stosować go w nadmiarze. Zbyt duża ilość miodu w diecie nie będzie korzystna dla naszego zdrowia.

„Ewa gotuje”: Jabłka pieczone w cieściePolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?