Na bóle reumatyczne
Reumatyk powinien na czczo pić wino, a jeśli go nie ma – piwo. Jeśli nie posiada ani jednego, ani drugiego, może ugotować chleb w wodzie, przecedzić i pić tę letnią wodę. Niech czyni tak codziennie, a fale reumatycznego bólu zostaną w nim opanowane – pisała XII-wieczna uczona benedyktynka.
Miała na myśli piwo orkiszowe, jęczmienne i pszenne. Swoim ziomkom zalecała też wodę z Renu przy ujściu do Jeziora Bodeńskiego. Uważała, że ataki reumatyzmu mogą wywoływać truskawki, brzoskwinie, śliwki, pory.
Lecznicza mieszanka
60 g sproszkowanych nasion selera, 20 g sproszkowanej ruty zwyczajnej, 15 g sproszkowanej gałki muszkatołowej, 10 g sproszkowanych goździków, 5 g sproszkowanych nasion skalnicy. W zależności od natężenia bólu zażywaj 1-3 łyżeczki ziół dziennie. Weź do ust suchą mieszankę i starannie wymieszaj ze śliną. Jeśli przeszkadza Ci gorzki smak nasion selera, możesz posmarować chleb dżemem pigwowym i posypać sproszkowanymi ziołami. Pigwa ma także działanie przeciwreumatyczne. Kurację taką można stosować od 6 do 8 tygodni, ale bóle wyraźnie ustępują już po 8 dniach.