Reklama

Na co pomaga kurkuma z pieprzem? Dlaczego warto je łączyć?

Czy kurkuma jest zdrowa? Na temat jej dobroczynnych właściwości zostało powiedziane już wiele. Przyprawa stosowana jest nie tylko w kulinariach, ale także w medycynie naturalnej. Nie każdy jednak wie, że najlepsze efekty przyniesie dopiero w połączeniu z czarnym pieprzem. Taki duet pomaga w odchudzaniu oraz profilaktyce wielu chorób, które współcześnie są zagrożeniem dla coraz większej liczby ludzi. Dlaczego warto łączyć kurkumę i pieprz? Jak je stosować? Podpowiadamy!

Właściwości kurkumy: Dlaczego warto łączyć ją z czarnym pieprzem?

Przyprawa o złotej barwie nadaje potrawom niesamowity aromat i lekko pikantny, delikatnie gorzkawy smak. Kojarzona jest z kulinariami azjatyckimi, ale coraz częściej gości na stołach w innych częściach świata - również w Polsce. O jej leczniczych właściwościach decyduje przede wszystkim obecność kurkuminy. Dzięki niej kurkuma zasłynęła jako remedium na liczne dolegliwości - nie tylko nadwagę, ale także demencję i problemy na tle układu nerwowego oraz trawiennego.

Okazuje się jednak, że przyprawa w pojedynkę ma ograniczone pole działania. Łączenie kurkumy z czarnym pieprzem znacząco zwiększa przyswajalność dobroczynnej kurkuminy. Wszystko za sprawą piperyny, która jest istotnym składnikiem pieprzu. Szacuje się, że wchłanianie kurkuminy zwiększa się o dwa tysiące procent! Dowiedz się, na co pomaga kurkuma z pieprzem, by w pełni wykorzystać potencjał tej zdrowotnej mieszanki.

Reklama

Kurkuma z pieprzem na odchudzanie

Kompozycja dwóch przypraw będzie sprzymierzeńcem osób, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów. Oczywiście, łączyć ją należy z odpowiednio zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną, lecz podczas odchudzania każda pomoc jest na wagę złota. Pieprz i kurkuma przyspieszają przemianę materii, wspierając stopniową redukcję wagi. Warto stosować je także już po zakończeniu kuracji odchudzającej, by utrwalić jej efekty i uchronić się przed efektem jo-jo.

Przyprawy kontra toksyny

Piperyna obecna w czarnym pieprzu sprawia, że kurkumina przedostaje się do krwiobiegu w sposób bardziej efektywny. Dzięki temu skorzystamy z właściwości kurkumy, która znana jest jako środek wspierający usuwanie cholesterolu z tętnic i rozbijanie komórek tłuszczowych. Sposoby na pozbycie się złogów w naturalny sposób zawsze są mile widziane!

Co więcej, pieprz i kurkuma to sprzymierzeńcy jelit, wątroby i trzustki. Usprawniają procesy trawienne, pozytywnie wpływają na produkcję enzymów trzustkowych oraz żółci. Łagodnie usuwają z organizmu toksyny, które mogą kumulować się w naszych organizmach przez codzienne nawyki.

Zobacz: Leki z domowej apteki. Rośliny, które pomogą na chroniczny ból głowy

Współczesne wyzwania zdrowotne

Połączenie kurkumy oraz czarnego pieprzu uznać można za domowy sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi. Oczywiście, jak zawsze w przypadku tego typu naturalnych środków, ich stosowanie należy skonsultować z lekarzem. To ważne zwłaszcza podczas stosowania kuracji farmakologicznej, mającej na celu obniżenie glukozy.

Właściwości przypraw są cenne w profilaktyce chorób serca. Kurkuma jest doceniana również ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Bardzo dobrze wpływa na pracę mózgu, poprawiając zdolność koncentracji i zapamiętywania. Wiele badań zostało poświęconych także jej pozytywnemu wpływowi na profilaktykę nowotworową, zwłaszcza w kontekście raka płuc, wątroby, trzustki, piersi i prostaty.

Jak stosować kurkumę z pieprzem?

Najprościej jest włączyć obie przyprawy do codziennych posiłków, np. dań wytrawnych lub koktajli na bazie napojów roślinnych i owoców. By ich działanie przyniosło dobre rezultaty, warto zadbać o to, by w daniach i napojach przyjmować dziennie dwie łyżeczki kurkumy z połową łyżeczki czarnego pieprzu. Bardzo dobrym sposobem jest sporządzenie mikstury, której picie stanie się smacznym zdrowotnym rytuałem.

Miód z kurkumą i pieprzem: Przepis

Do przygotowania napoju potrzebujesz: szklanki wody, łyżeczki naturalnego miodu, soku wyciśniętego z połowy cytryny oraz kurkumy i pieprzu wymieszanych w proporcji 3:1. Eksperymentuj z dokładną ilością, by uzyskać taki smak, jaki najbardziej będzie ci odpowiadać.

Jak przygotować kurkumę z pieprzem do picia krok po kroku?

  • Wodę zagotuj i poczekaj, aż ostygnie. Jej temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.
  • Do wody dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej sok z cytryny i dorzuć przyprawy.
  • Pij na czczo o poranku, by nawodnić ciało po nocy. Napój warto stosować także przed posiłkiem dla zmobilizowania układu trawiennego do działania na najwyższych obrotach.

Polecamy:

Kardamon do kawy: Tak pozbędziesz się nieświeżego oddechu!

Czy warto jeść mięso z kurczaka?

Co jeść po godzinie 18, żeby dobrze się czuć i nie przybrać na wadze?

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy