Na co pomoże wywar z lubczyku?
Lubczyk ogrodowy jest jednym z ziół, które wiele osób uprawia w swoich przydomowych ogródkach lub działkach. Wszystko dlatego, że jego - przypominające seler liście - to doskonały dodatek do zup czy sosów. Liście lubczyku nie tylko podkręcają smak, ale także przez wierzenia ludowe uznawane są za naturalny afrodyzjak. Ale na tym nie kończą się właściwości tej rośliny, bo mało kto wspomina o działaniu korzenia! A on ma także sporo naszemu zdrowiu do zaoferowania. Wystarczy przygotować z niego wywar, który ma bardzo cenne działanie. Jak go przygotować? Sprawdźmy!
Lubczyk ogrodowy jest rośliną, która w naszych warunkach może osiągać nawet dwa metry wysokości. Najczęściej w sztuce kulinarnej posługujemy się liśćmi, które swoim wyglądem przypominają te znajdujące się na selerowej naci. To właśnie one najczęściej - w postaci suszonej lub świeżej - trafiają do naszych potraw. Przede wszystkim dla wyjątkowego smaku. A co można w lubczyku ogrodowym znaleźć? Przede wszystkim olejek eteryczny o bogatym składzie. Zawiera polifenole, kumaryny, estry, pinen, ftalidy i wiele innych. To sprawia, że lubczyk ogrodowy ma także potencjał zdrowotny.
Na co pomoże lubczyk ogrodowy? Okazuje się, że ma wszechstronne działanie korzystne na organizm. Działanie koncentruje się na układzie pokarmowym, ponieważ poprawia trawienie, wspiera apetyt, a także redukuje męczące wzdęcia. Może być także pomocny w przypadku dolegliwości układu moczowego, np. infekcji pęcherza i nawracających stanów zapalnych. Lubczyk ogrodowy sprzyja także pozbyciu się bólu mięśni gładkich, a także przy wyjątkowo dokuczliwych miesiączkach.
Polecamy: Na czym polega dieta bulionowa? Zasady i efekty
Okazuje się, że nie tylko liście mogą być surowcem, ale także korzeń rośliny. Taki wywar można w łatwy sposób przygotować, ale najpierw trzeba uzyskać surowiec: można nabyć go w sklepach zielarskich albo wykopać wiosną samodzielnie. Korzeń wystarczy dokładnie umyć i wysuszyć. Aby przygotować wywar z lubczyku, surowiec musi mieć żółtobrunatną barwę.
Przygotowanie wywaru z lubczyku jest banalne. Łyżeczkę suszu zalewamy w garnku szklanką wody, a następnie doprowadzamy do wrzenia, a następnie od razu przecedzamy. Po ostygnięciu napój jest gotowy do picia. Jak często pić napar z lubczyku? Jeśli borykamy się z dolegliwościami, to dwie filiżanki dziennie wystarczą, by przynieść szybką ulgę.
Zobacz także: