Reklama

Na dobry początek dnia

Pijemy za mało wody, co odbija się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Poranny rytuał może pomóc nam to zmienić.

Szklanka ciepłej wody rano nazywana jest najlepszym prezentem dla jelit i wątroby (a w zasadzie - dla całego organizmu). Podarunek ten może być hojniejszy, jeśli do ciepłej wody dołożymy plasterki cytryny i kurkumę - świeżą lub sproszkowaną.

Zaleca się, by dorosła osoba żyjąca w naszym klimacie wypijała ok. ośmiu szklanek wody dziennie (zapotrzebowanie może się zmieniać, bo zależy m.in. od trybu życia, pory roku czy stanu zdrowia). Niby dobrze o tym wiemy, ale z realizacją bywa różnie. Najłatwiej zacząć od rana - poranna porcja ciepłej wody z dodatkami rozkręci metabolizm, rozrzedzi soki trawienne (dlatego ze śniadaniem lepiej wstrzymać się ok. 15-30 min.) i zdrowo nas pobudzi. Czy może być coś lepszego o poranku? Tak, dwie szklanki ciepłej wody. Zaraz po przebudzeniu. To bardzo prosty patent na zwiększenie ilości przyjmowanych dziennie płynów. 

Reklama

W ciągu dnia optymalnie jest wypijać szklankę lub maksymalnie dwie mniej więcej co trzy godziny, powoli, małymi łykami. Z kolei nieustanne picie wody z butelki nawet drobnymi łykami nie jest najlepszym pomysłem, bo w ten sposób nerki nie mają chwili wytchnienia. Ponadto - jeśli przedobrzymy i będziemy wypijać za dużo, nerki po prostu sobie z tym nie poradzą; taki stan nazywamy przewodnieniem hipotonicznym. W codziennych warunkach nie zdarza się często, ale grozi osobom aktywnym fizycznie, które intensywnie nawadniają się przed i po treningu.

Warto podjąć wyzwanie i pić codziennie rano ciepłą wodę z dodatkami (a w ciągu dnia kolejne szklanki, w pewnym uproszczeniu przyjmuje się, że na 1 kg ciała powinno przypadać 30 ml wody, więc osoba o wadze 60 kg ma wypijać ok. dwóch litrów wody dziennie) - pierwsze rezultaty będą widoczne już po dwóch tygodniach. Oczyścimy organizm z toksyn, poprawi się stan naszej cery, usprawnią się procesy trawienne, w konsekwencji będzie też łatwiej schudnąć. Poprawi się nawet samopoczucie. 

Składniki dla: 1

Składniki

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka plasterków świeżej kurkumy lub szczypta sproszkowanej

1. Zagotowujemy wodą, odstawiamy do przestygnięcia.

2. Ciepłą wodę wlewamy do szklanki, dodajemy plasterki kurkumy lub kurkumę sproszkowaną (ma bardzo intensywny smak, więc najlepiej zacząć od niewielkich ilości) i łyżeczkę (lub dwie, jeśli lubimy większą kwaskowatość) świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Pozostawiamy całość na 5-10 min, by woda nabrała wyrazistego smaku.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy